Σαν σήμερα 7 Σεπτεμβρίου 1999: Ο φονικός σεισμός της Πάρνηθας(σπάνιο βίντεο)

Σαν σήμερα 7 Σεπτεμβρίου 1999: Ο φονικός σεισμός της Πάρνηθας(σπάνιο βίντεο)

Σαν σήμερα

στις 7 Σεπτεμβρίου 1999

 

Η Πάρνηθα άρχισε να σείεται και μαζί της «χόρευε» ολόκληρο το λεκανοπέδιο με σκηνές τρόμου να εξελίσσονται, καθώς τα κτίρια κατέρρεαν σαν τραπουλόχαρτα, ενώ οι άνθρωποι έτρεχαν να σωθούν.

Ο σεισμός της Πάρνηθας, είχε ένταση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και άφησε πίσω του περίπου 143 νεκρούς, 2.000 τραυματίες – οι 700 πιο σοβαρά-, τουλάχιστον 50.000 άστεγους και περισσότερα από 70.000 κτίρια με ζημιές μικρές ή μεγαλύτερες, με τις τότε εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών να φθάνουν τα 3 δις δολάρια

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν πολύ κοντά στην μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, σημαντικό ρόλο στις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν έπαιξε και το γεγονός ότι ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος, σε συνδυασμό με ασυνήθιστα υψηλές επιταχύνσεις εδάφους.

Όπως είναι λογικό, οι περιοχές που βρίσκονταν πιο κοντά στο επίκεντρο ήταν αυτές που επλήγησαν και περισσότερο. Δήμοι όπου το εισόδημα των κατοίκων δεν ήταν υψηλό με αποτέλεσμα οι κατασκευές των κατοικιών να μην πληρούν όλους τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας και να πολλαπλασιάζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Διαβάστε Επίσης  Συναυλία στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών – Ράγισε καρδιές ο πατέρας της αδικοχαμένης Φραντζέσκας

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό ήταν τα Άνω Λιόσια, το Μενίδι, οι Θρακομακεδόνες και η Φυλή Αττικής, όπου όσα κτίρια δεν έπεσαν είχαν υποστεί τέτοιες ζημιές που ήταν αδύνατον να κατοικηθούν ξανά.

Στους Θρακομακεδόνες το 84% των σπιτιών χαρακτηρίστηκε κόκκινο ή κίτρινο, στα Άνω Λιόσια το 64% και στη Φυλή το 56%. Τα περισσότερα «κόκκινα» κτίρια βρίσκονταν στις Αχαρνές και τα Άνω Λιόσια. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ πως ο Εγκέλαδος θα χτυπούσε εκεί…

Όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής βυθίστηκε λίγο σε σχέση με την Πάρνηθα, με την περιοχή στο Θριάσιο Πεδίο να μετακινείται περίπου 8 εκατοστά!

Αυτό που έκανε τον τρόμο ακόμη πιο μεγάλο ήταν πως μέχρι εκείνη την αποφράδα ημέρα, το σημείο που έδωσε τον σεισμό εθεωρείτο ακίνδυνο.

Βρισκόταν μεν κοντά σε σεισμική ζώνη (αυτήν του Κορινθιακού Κόλπου που είχε δώσει και τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το 1981, με τα 20 θύματα) αλλά εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής που οι σεισμολόγοι το θεωρούσαν ασεισμικό.

Ο ατελείωτος θρήνος της Ρικομέξ

Οι πιο τραγικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα σημεία όπου ήταν συγκεντρωμένοι περισσότεροι άνθρωποι. Από τον σεισμό κατέρρευσαν τρία εργοστάσια, μεταξύ των οποίων εκείνο της Ρικομέξ.

Διαβάστε Επίσης  Σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Στο μοιραίο κτήριο, με τις άπειρες κακοτεχνίες, έχασαν την ζωή τους 39 άνθρωποι. 8 σκοτώθηκαν στα γραφεία της Φαράν, 3 στο εργοστάσιο Φιλοπλάστ και 6 στο εργοστάσιο της ΒΙΟΚΥΤ. 7 έχασαν την ζωή τους στην οικοδομή της οδού Πίνδου στη Νέα Φιλαδέλεια και 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση.

Ήταν τα 6 σημεία για τα οποία συζητούσε όλη η Ελλάδα τότε, 6 τάφοι που απασχολούσαν για μέρες τα σωστικά συνεργεία που έκαναν μάταιες προσπάθειες να βρουν ζωντανούς κάτω από τα συντρίμμια.

Συγκλονιστικές προσπάθειες των ανδρών διάσωσης της ΕΜΑΚ και συνεργεία από δεκάδες χώρες που έσπευσαν να βοηθήσουν, έψαχναν νυχθημερόν για μια ένδειξη ζωής στα συντρίμμια.

Δεκάδες άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί, πολλές συγκινητικές ιστορίες ανθρωπιάς και ηρωισμού ήρθαν στο φως της δημοσιότητας -όπως εκείνη του πατέρα που προστάτευε με το σώμα του τα παιδιά του και τα έσωσε, αλλά ξεψύχησε όταν τους βρήκε η ΕΜΑΚ- και πολλές οικογένειες βυθίστηκαν στο πένθος.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *