Πώς να καθαρίσετε το σπίτι σας με μαγειρική σόδα

  • Post category:ΣΠΙΤΙ

Πώς να καθαρίσετε το σπίτι σας με μαγειρική σόδα

Είναι γεγονός ότι η μαγειρική σόδα έχει άπειρες χρήσεις, οι οποίες μπορούν να φανούν χρήσιμες σε πολλές περιπτώσεις.

 

Η σημασία της είναι μεγάλη σε ένα σπίτι, ιδιαίτερα αν αναζητείτε φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τα χημικά προϊόντα καθαρισμού.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ενημερωθείτε για μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη της μαγειρικής σόδας.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα στο σπίτι

Σε ποιον δεν αρέσει να έχει ένα διαρκώς λαμπερό και όμορφο σπίτι, με την κάθε γωνία καθαρή; Δυστυχώς, για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, κάνουμε ως επί το πλείστον χρήση χημικών προϊόντων καθαρισμού.

Ωστόσο, έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι η χρήση τέτοιου είδους προϊόντων είναι επιβλαβής για την υγεία, καθώς είναι τοξικά, προκαλούν ερεθισμό στη ρινική κοιλότητα και στο δέρμα, αλλά και πολλά ακόμη προβλήματα.

Είναι, λοιπόν, αντιφατικό το να καθαρίζετε το σπίτι σας προκειμένου να απαλλαχθείτε από ιούς, βακτήρια και μικρόβια για να αποφύγετε ασθένειες, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείτε προϊόντα τα οποία προκαλούν άλλου είδους νοσήματα.

Δεν χρειάζεται πλέον να εκθέτετε το σώμα σας και την οικογένειά σας σε τέτοια επιβλαβή προϊόντα, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί φυσικοί τρόποι για τον καθαρισμό του σπιτιού.

Υπάρχουν χιλιάδες αποτελεσματικές συνταγές, αλλά σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε στη μαγειρική σόδα, την οποία μπορείτε να εκμεταλλευτείτε με πολλούς τρόπους προκειμένου να διατηρήσετε το σπίτι σας όμορφο και ταυτόχρονα να προστατεύσετε τον εαυτό σας από βλαβερές ουσίες.

Η μαγειρική σόδα αποτελεί εξαιρετικό σύμμαχο για την εξουδετέρωση και την απομάκρυνση δυσάρεστων οσμών σχεδόν σε κάθε δωμάτιο και είναι ένα υλικό που βρίσκεται στο σπίτι σας.

Μπορεί, ακόμη, να χρησιμοποιηθεί και για να απορροφήσει γράσο ή λεκέδες από λάδι, κάνει το νερό λιγότερο σκληρό ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε πολύ απορρυπαντικό και τέλος καθαρίζει διάφορες επιφάνειες.

Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αναμίξετε 1 λίτρο νερό με 1/4 του φλιτζανιού μαγειρικής σόδας. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε συγκεκριμένες ποσότητες ή αναλογίες. Επίσης, θα χρειαστείτε ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα για να μπορέσετε να καθαρίσετε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Το καθάρισμα με ένα τέτοιο φυσικό προϊόν δεν προϋποθέτει μεγάλη προσπάθεια.

Διαβάστε Επίσης  Υγρασία και Μούχλα Τέλος: Με Ένα Υλικό που δεν Φαντάζεστε

Κι ένα ακόμη καλό νέο είναι ότι βοηθάτε το περιβάλλον με το να μην το επιβαρύνετε με μη βιοδιασπώμενα προϊόντα που περιέχουν τοξίνες για το νερό και το έδαφος.

Η μαγειρική σόδα και η χρήση της στο σπίτι

Αυτές είναι μερικές από τις πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε προκειμένου να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα ως φυσική, σπιτική εναλλακτική επιλογή αντί για καθαριστικά, απολυμαντικά ή απορρυπαντικά που βρίσκετε στην αγορά:

Καθαρισμός σωλήνων: Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται κυρίως για τον καθαρισμό των αποχετεύσεων και των σωλήνων του σπιτιού σας τείνουν να είναι πολύ επιβλαβή, τόσο που θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε σε συγκεκριμένη δοσολογία, να μην τα εισπνέετε ή γενικά να τα καταναλώνετε όσο το δυνατόν λιγότερο.

Μια καλή επιλογή για να καταφέρετε να ξεβουλώσετε τους σωλήνες σας είναι να ρίξετε κατευθείαν μέσα στην αποχέτευση μαγειρική σόδα και, στη συνέχεια, να προσθέσετε ξύδι.

Αφήστε το έτσι για 15 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτή θα παρατηρήσετε να σχηματίζονται φυσαλίδες, οι οποίες προκύπτουν από την αντίδραση που γίνεται μεταξύ των δύο αυτών στοιχείων. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με ζεστό, καθαρό νερό.
Καθαρισμός παιχνιδιών: Τα παιδικά παιχνίδια είναι διαρκώς βρώμικα και μπορούν να περιέχουν απεριόριστη ποσότητα βακτηρίων και ιών.

Για να αποτρέψετε το να αρρωστήσουν τα παιδιά σας παίζοντας μαζί τους, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βυθίζετε τα παιχνίδια αυτά σε ένα μπολ με διάλυμα από 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε 1/4 λίτρο νερό. Αφήστε τα εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και ξεπλύνετέ τα το πρωί. Αν υπάρχουν υπολείμματα σόδας πάνω σε αυτά, τότε μπορεί να χρειαστείτε ένα σφουγγάρι ή μια βούρτσα για να τα απομακρύνετε.

Χρήση ως μαλακτικό για υφάσματα: Τα μαλακτικά του εμπορίου μπορεί να δίνουν στα ρούχα σας μια ωραία μυρωδιά, αλλά παράλληλα δημιουργούν κι ένα στρώμα λίπους στις ίνες τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν τη δράση της σκόνης ή του υγρού απορρυπαντικού. Χρησιμοποιείστε ένα φλιτζάνι μαγειρικής σόδας για να καθαρίσετε ένα οικολογικό προϊόν, αλλά και ως μαλακτικό κατευθείαν στο πλυντήριο (λάβετε, βέβαια, υπόψη σας, ότι δεν πρόκειται για καθαριστικό).

Διαβάστε Επίσης  Κάνε τη συρταριέρα σου καλοκαιρινό μπαράκι στο μπαλκόνι

Απορρόφηση οσμών: Ένα από τα χαρακτηριστικά της μαγειρικής σόδας είναι ότι βοηθά στην εξουδετέρωση των οργανικών οσμών, όπως αυτές από ζώα, από τρόφιμα ή από ιδρώτα.

Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να απομακρύνετε οσμές από πόδια ή υποδήματα, σε καλάθια απλύτων, στο μαξιλάρι του σκύλου, στο δοχείο με την άμμο της γάτας, στο ψυγείο κλπ. Δεν θα έχει, ωστόσο, καμία επίδραση πάνω στις συνθετικές οσμές, όπως αρώματα, καπνό ή αποσμητικά χώρου.

Καθαρισμός χαλιών: Προσθέστε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα σόδας στο χαλί το οποίο θέλετε να καθαρίσετε, αφήστε τη να καθίσει όλη τη νύχτα και το πρωί σκουπίστε τη με πανί ή καθαρίστε τη με ηλεκτρική σκούπα.

Είναι μια εξαιρετική λύση για να εξαλείψετε είτε οσμές από σκύλο ή γάτα, είτε λεκέδες από φαγητό και ποτό. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με το χαλάκι του αυτοκινήτου σας.
Καθαρισμός φούρνου: Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ψεκάσετε λίγο νερό στο εσωτερικό του φούρνου και στη συνέχεια να καλύψετε την επιφάνεια με μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα.

Κλείστε το φούρνο και αφήστε τη σόδα να δράσει όλη νύχτα. Αν δεν ήταν πολύ βρώμικος, θα παρατηρήσετε το πρωί ότι είναι πιο λαμπερός. Αν πριν είχε λεκέδες, τότε θα χρειαστεί να τον καθαρίσετε με ένα βρεγμένο πανί, νερό και σαπούνι και να ξεπλύνετε την επιφάνεια με νερό.

Απομάκρυνση κατσαρίδων: Στην περίπτωση που αυτά τα έντομα έχουν εισβάλει στην κουζίνα ή το μπάνιο σας, θα πρέπει να φτιάξετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και ζάχαρη (μια κουταλιά της σούπας από το καθένα ή γενικά ίση ποσότητα και από τα δύο) και να το τοποθετήσετε σε ένα δοχείο στο δωμάτιο από το οποίο θέλετε να εξαφανιστούν.
Διατήρηση τροφίμων: Τοποθετήστε μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας στο πάνω μέρος ενός βάζου ή ενός μπουκαλιού και αφήστε το στο ψυγείο.

Με τον τρόπο αυτό, το φαγητό θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση