Ανακοινώνονται μειώσεις φόρων και εισφορών και αυξήσεις επιδομάτων και μισθών

Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και με τους επιστημονικούς φορείς σχετικά με το ποσοστό της αναπροσαρμογής

Ο κατάλογος των οικονομικών εξαγγελιών στις οποίες θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αποκρυσταλλωθεί σε διευρυμένη σύσκεψη που θα έχει αύριο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως στο επίκεντρο της ατζέντας της ΔΕΘ θα βρεθούν παρεμβάσεις για τη μείωση των φορολογικών βαρών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, οι μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών και νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ για ενίσχυση της απασχόλησης.

Τα κυβερνητικά στελέχη δεν χαρακτηρίζουν τις παρεμβάσεις αυτές ως «παροχές», αλλά ως πολιτικές εξαγγελίες στοχευμένες και κοστολογημένες με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας και τις ανάγκες που έχει η κοινωνία μας.

Διαβάστε Επίσης  Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2022: Πότε έρχεται η πανσέληνος του χιονιού; Η Πανσέληνος του χιονιού σηματοδοτεί τη λήξη της χειμερινής περιόδου

Ήδη το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής έχει περιγράψει κάποιες από αυτές τις παρεμβάσεις, όπως τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά τρεις μονάδες, από 29% στο 26%, τον ανασχεδιασμό και την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, ειδικά μέτρα αύξησης της απασχόλησης, τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων και τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.

Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και με τους επιστημονικούς φορείς σχετικά με το ποσοστό της αναπροσαρμογής (εκτιμάται πως θα κλειδώσει κοντά στο 4,5%).

Διαβάστε Επίσης  Επαναφορά της τρομοκρατίας - Επίδειξη δύναμης με χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας

Στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε δύο φάσεις μέσα στο 2019, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου και εν συνεχεία τον Ιούλιο του 2019.

Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών εξετάζεται να μειωθούν στο 13,3%, από 20% επί του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές.

Παράλληλα, εξετάζεται η αντικατάσταση του ποσοστού των εισφορών για εφάπαξ και επικούρηση των ελεύθερων επαγγελματιών με ένα προκαθορισμένο ποσό, σημαντικά μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί σήμερα (4%+7%).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *