Ματζουράνα, καλλιέργεια σε γλάστρα

Για τη μεταφύτευση της ματζουράνας, προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά,

Ματζουράνα, καλλιέργεια σε γλάστρα

Η μαντζουράνα, αγαπημένο αρωματικό φυτό και βότανο, μπορεί εύκολα να φυτευτεί σε γλάστρα για να απολαμβάνουμε τα φρέσκα φύλλα της μέσα στο καλοκαίρι.

 

Η ματζουράνα έχει εκτεταμένη χρήση ως αφέψημα και προσφέρεται για καλή χώνεψη, ενώ παράλληλα διαθέτει καταπραϋντική δράση για στομαχοπόνους, δυσπεψίες και την αϋπνία. Ας δούμε τα μυστικά για να καλλιεργήσουμε ματζούρανα σε γλάστρα, πλάι με τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά, στο μπαλκόνι ή βεράντα μας.

 

Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τη φύτευση της ματζουράνας;

 

Για φύτευση και καλλιέργεια της ματζουράνας σε γλάστρα, επιλέγουμε σχετικά ηλιοφανείς θέσεις ή ημισκιερές με βορεινή ή δυτική έκθεση. Η ματζουράνα ευδοκιμεί και σε σχετικά μικρές γλάστρες με διάμετρο και ύψος περίπου 20 εκατοστών, καθώς διαθέτει περιορισμένο ριζικό σύστημα σε σχέση με άλλα αρωματικά φυτά όπως το δεντρολίβανο και η λεβάντα. Για τη μεταφύτευση της ματζουράνας, προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά, με κομπόστ και περλίτη για να έχουμε καλή στράγγιση του νερού.

Διαβάστε Επίσης  5 μυστικά για δημιουργία σπορείου

 

Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα χρειάζεται η ματζουράνα στη γλάστρα;

 

Η ματζουράνα δεν χρειάζεται πολύ συχνό πότισμα, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν σαπίσματα στο ριζικό της σύστημα. Ποτίζουμε τη ματζουράνα στη γλάστρα κάθε 3-4 μέρες, την άνοιξη και κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού. Σχετικά με τη λίπανση της ματζουράνας, ενσωματώνουμε 2 κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Σχετικά με το κλάδεμα της ματζουράνας στη γλάστρα, κλαδεύουμε αυστηρά, στα τέλη του καλοκαιριού μετά το τέλος της ανθοφορίας της.

Διαβάστε Επίσης  7 μυστικά για καλλιέργεια ντομάτας

 

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια της ματζουράνας σε γλάστρα

 

H ματζουράνα μπορεί να φυτευτεί και συγκαλλιεργηθεί σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα μαζί με τη ρίγανη, καθώς έχουν παρόμοιο ριζικό σύστημα και βλαστική ανάπτυξη.

 

πηγή
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *