Πώς αντιμετωπίζουμε την σκωρίαση της τριανταφυλλιάς

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς;
Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η σκωρίαση της τριανταφυλλιάς

Η σκωρίαση είναι μια σημαντική μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τις τριανταφυλλιές. Εμφανίζεται κυρίως στα φύλλα, και σπανιότερα τα στελέχη και τα άνθη της τριανταφυλλιάς. Για την αντιμετώπιση της σκωρίασης λαμβάνουμε προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα.

 

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς;

 

Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται στις αρχές της άνοιξης, με τη μορφή χαρακτηριστικών πορτοκαλί κηλίδων στην κάτω επιφάνεια των φύλλων της τριανταφυλλιάς που σταδιακά επεκτείνονται και στην άνω επιφάνεια. Η σκωρίαση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις τριανταφυλλιές, λόγω της ξήρανσης των φύλλων που συντελείται και της σταδιακής αποφύλλωσης του φυτού.

 

Ποιες συνθήκες ευνοούν την σκωρίαση στις τριανταφυλλιές;

 

Η ασθένεια της σκωρίασης ευνοείται από τις υγροθερμικές συνθήκες της άνοιξης και του καλοκαιριού και την συναντάμε πιο έντονη σε τριανταφυλλιές που είναι πυκνά φυτεμένες, δεν αερίζονται επαρκώς ή βρίσκονται σε σκιερή θέση. Ιδανικές θερμοκρασίες, ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και της εξάπλωσης της ασθένειας της σκωρίασης είναι μεταξύ 18–21 °C.

Διαβάστε Επίσης  Καλλιέργεια Βασιλικού σε Γλάστρα: Όλα όσα πρέπει να Ξέρετε για να Καλλιεργήσετε το Αρωματικό Αυτό Βότανο στο Σπίτι σας

 

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η σκωρίαση της τριανταφυλλιάς;

 

Για την καταπολέμηση της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς, με οικολογικές μεθόδους, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

 

• Αποφεύγουμε τη φύτευση της τριανταφυλλιάς σε σκιερά μέρη, καθώς και τις πολύ πυκνές φυτεύσεις.

• Αφαιρούμε τα προσβεβλημένα τμήματα και όλα τα πεσμένα φύλλα που αποτελούν εστίες μόλυνσης της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς, τα απομακρύνουμε και τα καίμε.

• Αποφεύγουμε τη διαβροχή των φύλλων της τριανταφυλλιάς στους κήπους και ποτίζουμε με σύστημα άρδευσης με σταγόνες.

• Ψεκάζουμε τις τριανταφυλλιές με βρέξιμο θειάφι στα τέλη του χειμώνα, πριν ανοίξει η νέα βλάστηση, όταν φουσκώσουν οι οφθαλμοί, για να απολυμάνουμε τις εστίες διαχείμασης της ασθένειας της σκωρίασης στα φυτά της τριανταφυλλιάς.

Διαβάστε Επίσης  Φράουλα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

• Σκονίζουμε τις τριανταφυλλιές, με σκόνη θειάφι κάθε 15 μέρες, άνοιξη και καλοκαίρι, γύρω από τη ρίζα καθώς και στα κάτω φύλλα της τριανταφυλλιάς που εμφανίζεται περισσότερο η ασθένεια. Το σκόνισμα πρέπει να γίνεται απογευματινές ώρες, με θερμοκρασίες κάτω των 28 °C.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την αντιμετώπιση της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς

 

Αποφεύγουμε τη φύτευση τριανταφυλλιών μέσα σε χλοοτάπητα (γκαζόν), καθώς η διαβροχή των φύλλων και η υψηλή υγρασία βοηθά την εξάπλωση της σκωρίασης καθώς και άλλων μυκήτων της τριανταφυλλιάς.

 

Δες πώς αντιμετωπίζουμε το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, την μελίγκρα, τον τετράνυχο, καθώς και γενικότερες συμβουλές για φροντίδα τριανταφυλλιάς.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *