Πώς η Θεσσαλονίκη πήρε το όνομα της από την αδερφή του Μεγάλου Αλέξανδρου

Η Θεσσαλονίκη ήταν η κόρη της Νικασίπολης, της πέμπτης συζύγου του Βασιλιά Φιλίππου που την παντρεύτηκε μετά την Ολυμπιάδα.

Ο Κάσσανδρος την ονόμασε Θεσσαλονίκη, από την ετεροθαλή αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου τη Μακεδόνισσα πριγκίπισσα, Θεσσαλονίκη.

 

Το όνομά της σήμαινε «Η νίκη κατά των Θεσσαλών», και της το έδωσε ο Φίλιππος επειδή είχε γεννηθεί την περίοδο που οι Μακεδόνες είχαν κατατροπώσει τους Θεσσαλούς, στο πλαίσιο του Γ’ Ιερού Πολέμου.

 

Η Θεσσαλονίκη ήταν η κόρη της Νικασίπολης, της πέμπτης συζύγου του Βασιλιά Φιλίππου που την παντρεύτηκε μετά την Ολυμπιάδα. Η παραπάνω ιστορία επιβεβαιώνεται από την ενεπίγραφη μαρμάρινη βάση, που βρέθηκε στη ρωμαϊκή αγορά της πόλης και σήμερα εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε Επίσης  Σολωμός Σολωμού: 22 χρόνια από την άναδρη δολοφονία του

 

 

Τον 2ο αιώνα μ. Χ. πάνω στη συγκεκριμένη βάση υπήρχαν τα αγάλματα της οικογένειας του Φιλίππου Β΄, ανάμεσα στα οποία βρισκόταν και το άγαλμα της Θεσσαλονίκης.

 

Οι ανασκαφές που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι το διοικητικό κέντρο είναι το ίδιο με την αρχαιότητα. Στο φως έχουν έρθει επίσης σημαντικά ιερά, όπως αυτό του Σαράπη που είχε ανακαλυφθεί το 1940, όμως σήμερα δεν υπάρχει.

Διαβάστε Επίσης  Σαν σήμερα 23 Αυγούστου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

 

Είτε έχει καταστραφεί είτε καλύφθηκε ξανά από χώρα και εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης της πόλης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *