Αληθεύει πως οι άνθρωποι με τατουάζ είναι πιο επιθετικοί;

Αληθεύει πως οι άνθρωποι με τατουάζ είναι πιο επιθετικοί;
Αληθεύει πως οι άνθρωποι με τατουάζ είναι πιο επιθετικοί;
Η δερματοστιξία έχει πετάξει από πάνω της πολλά από τα απαρχαιωμένα στερεότυπα που την ακολουθούσαν και έχει απεγκλωβιστεί από έννοιες που την καθιστούσαν ταμπού. Είναι μια μορφή τέχνης, είναι φιλοσοφία, είναι σύμβολο ή ό,τι ο καθένας τη θέλει να είναι. Ωστόσο, κάποιοι επιμένουν να βάζουν ταμπέλες στους ανθρώπους με τατουάζ.

Μια νέα μελέτη, εξέτασε μία από τις πιο «δημοφιλείς» από αυτές: 


Το κατά πόσον οι άνθρωποι που έχουν τατουάζ είναι πιο επιθετικοί και πιο επαναστατικοί από τους υπολοίπους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Body Image και στα πλαίσια αυτής, ερευνητές από το Anglia Ruskin University εξέτασαν μια ομάδα ανθρώπων, η οποία αποτελούνταν από άτομα με και χωρίς τατουάζ, ηλικίας 20 έως 58 ετών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 378 ενήλικες, εκ των οποίων οι 181 ήταν γυναίκες και οι 197 άνδρες. Από αυτούς, τα 97 άτομα είχαν τουλάχιστον ένα τατουάζ στο σώμα τους.

Σημαντικές ήταν οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών (ανεξαρτήτως τατουάζ), αφού διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ήταν πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν λεκτική βία. 

Στη συνέχεια, εξετάστηκαν τα επίπεδα «προληπτικής» και «αντιδραστικής» επαναστατικότητας. Για να μετρηθούν τα επίπεδα, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα αντιδρούσαν σε διάφορες περιστάσεις.

Για να εντοπιστεί το επίπεδο της «προληπτικής επαναστατικότητας», αξιολογήθηκαν οι απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: «Εάν σας ζητηθεί να μην κάνετε κάτι, αισθάνεστε την επιθυμία να το κάνετε;». Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν πραγματικές αποκλίσεις μεταξύ των δύο ομάδων.

Για να μετρήσουν τα επίπεδα της «αντιδραστικής επαναστατικότητας», οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες ερωτήσεις όπως: 

«Πώς θα ανταποκρινόσασταν αν δεχόσασταν επίπληξη από μια μορφή εξουσίας;». Εδώ εντοπίστηκε η διαφορά, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι που είχαν τατουάζ ήταν πιο πιθανό να δείξουν «αντιδραστική επαναστατικότητα», απαντώντας πιο συχνά ότι «θα θύμωναν και θα αντιδρούσαν»”.

Και πάλι, οι γυναίκες εντοπίστηκε να έχουν πιο υψηλά επίπεδα τόσο προληπτικής όσο και αντιδραστικής επαναστατικότητας.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας από το Anglia Ruskin University, Viren Swami, επιχείρησε να εξηγήσει τη σχέση των ευρημάτων με την απόκτηση τατουάζ. 

Γιατί, δηλαδή, οι άνθρωποι με τατουάζ έχουν υψηλή αντιδραστική επαναστατικότητα.

Μία εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη αντιδραστική επαναστατικότητα, αντιδρούν σε απογοητευτικά και εκνευριστικά γεγονότα, κάνοντας ένα τατουάζ. Δηλαδή, όταν τα άτομα αυτά βιώνουν μια αρνητική συναισθηματική εμπειρία, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αντιδράσουν με μια πράξη που θεωρείται προκλητική. Η πράξη του τατουάζ ή το ίδιο το τατουάζ μπορεί να να υποδεικνύουν περιφρόνηση ή διαφωνία..

Από την άλλη, ο καθηγητής περιέγραψε τα άτομα με πιο υψηλή «προληπτική επαναστατικότητα» ως «ηδονιστικά και στοχοπροσηλωμένα». Όπως είπε, τέτοιοι άνθρωποι ίσως δεν κάνουν τατουάζ, επειδή η συγκεκριμένη τέχνη μπορεί να αντανακλά τον πόνο και τη μονιμότητα μίας πιο σκοτεινής και θυμωμένης θεώρησης της ζωής.

Πηγή:pathfinders.gr

Διαβάστε Επίσης  Πώς να αντιδράσετε εάν η φίλη σας βγαίνει με τον πρώην σας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *