Έρχεται ο ”καύσωνας της χιλιετίας”

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Ο υδράργυρος αναμένεται να «σπάσει» ρεκόρ τα επόμενα 24ωρα ειδικά στην Ιβηρική χερσόνησο.

Το Σάββατο θα είναι η θερμότερη ημέρα της εβδομάδας ενώ δεν αποκλείεται η θερμοκρασία να ανέβει και πάνω από 48 βαθμούς Κελσίου που είναι το ρεκόρ που κρατά η Αθήνα από τις 10 Ιουλίου 1977.

«Η Ευρώπη μαστίζεται από καύσωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες να είναι δυσοίωνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα καταγραφούν» αναφέρει το BBC.

Έρχεται θερμή μάζα αέρα από την Αφρική

Η θερμοκρασία ανεβαίνει στην Ισπανία και την Πορτογαλία συνεπικουρούμενη από μια θερμή μάζα αέρα από την Αφρική.Το Σάββατο θα είναι η θερμότερη ημέρα της εβδομάδα ενώ δεν αποκλείεται η θερμοκρασία να ανέβει και πάνω από 48 βαθμούς Κελσίου που είναι το ρεκόρ που κρατά η Αθήνα από τις 10 Ιουλίου 1977

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας σε ορισμένα τμήματα των δύο αυτών χωρών και θεωρείται πιθανό να καταρριφθεί το ευρωπαϊκό ρεκόρ 41 ετών.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή στην οποία αναφέρει ότι ο καύσωνας στα νοτιοδυτικά θα είναι «ιδιαίτερα έντονος και θα έχει διάρκεια».

Η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα, η οποία παρέχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων Meteoalarm έχει ήδη εκδώσει «κόκκινη προειδοποίηση» (πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου) που χαρακτηρίζει πολύ επικίνδυνη την κατάσταση για τις ανθρώπινες ζωές, για το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας Πορτογαλίας και για την επαρχία Μπανταγιόζ στην Ισπανία.

Διαβάστε Επίσης  Φωτιά Αττική: Ο Ολυμπιακός προσφέρει ένα εκατ. ευρώ για τους πληγέντες

Το εθνικό ρεκόρ για την Πορτογαλία είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο στα νότια. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο καταγράφηκε μόλις πέρυσι τον Ιούλιο και είναι 47,3.

«Η Παρασκευή και το Σάββατο εκτιμάται ότι θα είναι οι θερμότερες ημέρες με μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθούν τα ρεκόρ», ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία Meteogroup, η οποία μάλιστα επισημαίνει την πιθανότητα κατά 40% να καταρριφθεί το ρεκόρ της Αθήνας των 48 βαθμών και κατά «25-30% πιθανότητα να καταρριφθεί το αντίστοιχο πανευρωπαϊκό ρεκόρ».

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Πορτογαλίας ανέφερε ότι ακόμη και κατά τις νυχτερινές ώρες οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αναμένεται να παραμείνουν στους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Από τις αρχές του χρόνου, ο καιρός στην Πορτογαλία ήταν αρκετά δροσερός και υγρός σε σχέση με πολλά άλλα τμήματα της Ευρώπης, αλλά η κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν οι φωτιές του 2017 που στοίχισαν τη ζωή σε 114 ανθρώπους.

Διαβάστε Επίσης  Ο καιρός σήμερα

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξέδωσε προειδοποίηση για “κατάσταση συναγερμού” αυξάνοντας τα επίπεδα της ετοιμότητας στην πυροσβεστική, την αστυνομία και την υπηρεσία πρώτων βοηθειών μέχρι τις 6 Αυγούστου. Επίσης απαγόρευσε στους πολίτες να ανάβουν φωτιές και περιόρισε την πρόσβαση στα δάση.

Επίσης η κυβέρνηση εγκαινίασε ένα σύστημα προειδοποίησης με γραπτό μήνυμα στο κινητό, το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Μετά την τραγωδία του περασμένου χρόνου, η οποία σημειώθηκε στη διάρκεια υπερβολικής ξηρασίας, η κυβέρνηση προσέλαβε εκατοντάδες επαγγελματίες πυροσβέστες και αύξησε δραματικά τους ελέγχους. Τον περασμένο χρόνο, οι πολύνεκρες πυρκαγιές είχαν οδηγήσει στην παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην ιβηρική χερσόνησο ακολουθούν εβδομάδες παρατεταμένου καύσωνα ανά την Ευρώπη.

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα, σημειώνει το BBC, στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 90 ανθρώπους, ενώ η Σουηδία έχει δώσει μάχη με τις φλόγες σε δεκάδες πύρινα μέτωπα, κάποια σε τόσο απομακρυσμένες περιοχές όπως ο Αρκτικός Κύκλος.

«Στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, τα υπερβολικά χαμηλά υδάτινα επίπεδα στον ποταμό Έλβα έφεραν στην επιφάνεια πυρομαχικά και χειροβομβίδες», σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία προειδοποιεί τους κατοίκους ότι είναι «απαγορευμένα και επικίνδυνα».

Πηγές: BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *