Τα οφέλη από τα παντζάρια!

Τα οφέλη από τα παντζάρια!

Tα παντζάρια είναι ένα από τα ισχυρότερα φάρμακα που μας έχει δωρίσει η φύση. Προσφέρουν ισχυρότατη θωράκιση έναντι πλήθους ασθενειών

 

Είναι σούπερ αντικαρκινικά

Είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, η οποία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό. Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες.

 

Κατεβάζουν τη χοληστερίνη

Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.

Αποτρέπουν την οστεοπόρωση

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

 

Είναι πολυβιταμινούχα

Το παντζάρι βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα περιέχει μεγάλη ποσότητα σε κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.

 

Είναι η “ασπίδα” σου στην αναιμία

περιέχουν πολύ σίδηρο, ο οποίος βοηθάει στη διάταξη της αιμοσυγκολλητίνης. Αυτή αποτελεί μέρος του αίματος που βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου και άλλων ουσιών σε διάφορα μέρη του σώματος.

 

Σε ομορφαίνουν!!!!

Επίσης, περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου, που είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά.

 

Απολαμβάνουν τη θέση τους στο επίκεντρο μιας υγιεινής διατροφής. Όχι μόνο είστε γεμάτοι με βασικά καθημερινά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο, αυτοί οι πολύτιμοι λίθοι, είναι επίσης ένα χρυσωρυχείο θρεπτικών ουσιών για την υγεία, την ενίσχυση που δεν μπορείτε να πάρετε από οπουδήποτε αλλού. Παρακάτω είναι μερικά σπουδαία πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν τρώτε παντζάρια.

  1. Βελτιώνουν την πίεση του αίματος!

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία το σώμα μετατρέπει σε νιτρικό οξείδιο, μια ένωση που χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μετατρέποντας τα σε λεωφόρους για θρεπτικά συστατικά και γεμίζουν με οξυγόνο το αίμα σας. Αυτό σημαίνει καλύτερη κυκλοφορία, και, ενδεχομένως, μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια πολύ μικρή μελέτη από το 2012 διαπίστωσε ότι 13 άνδρες που έπιναν μόνο ένα ποτήρι χυμό παντζαριών προσωρινά μείωσαν τη συστολική αρτηριακή τους πίεση κατά μέσο όρο 4-5 βαθμούς. Μια άλλη μελέτη το 2008 διαπίστωσε ότι οι λαοί που έπιναν το κόκκινο χυμό είχαν 10 mm Hg πτώση στην αρτηριακή τους πίεση και λιγότερη πήξη του αίματος τρεις ώρες αργότερα, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν νερό.

  1. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων!
Διαβάστε Επίσης  Η δίαιτα της λαχανόσουπας για γρήγορο αδυνάτισμα σε επτά ημέρες

Τα παντζάρια δεν έχουν μόνο μια δυνητικά θετική επίδραση στην αρτηριακή σας πίεση. Επίσης, είναι πλούσια σε ένα αλκαλοειδές φυτό που ονομάζεται βεταΐνη, καθώς και Β-βιταμίνες φολικού, που εξασφαλίζουν συνολικά τη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης στο αίμα, η οποία σε υψηλά επίπεδα αυξάνει τον κίνδυνο για βλάβες των αρτηριών και καρδιοπάθειες.

  1. Μπορεί να βελτιώσουν την αντοχή σας!

Όταν οι αθλητές ουρήσουν σε ένα δοχείο για μια δοκιμή φαρμάκων, το χρώμα μπορεί να είναι βυσσινί. Γιατί; Επειδή πολλοί αθλητές τρώνε παντζάρια. Ξέρουν από έρευνες ότι τα νιτρικά άλατα ενισχύουν την αντοχή των επιδόσεων και τα παντζάρια περιέχουν χρωστικές ουσίες που μετατρέπουν τα ούρα σε ροζ χρώμα. Σε μια μελέτη, οι ποδηλάτες που έπιναν χυμό παντζαριών μπορούσαν να κάνουν πεντάλ πιο σκληρά για 15% περισσότερο μέχρι την εξάντληση. Χρειάζονται περίπου τρία ως πέντε παντζάρια (ανάλογα με το μέγεθός τους, το οποίο ποικίλλει ευρέως) για να πάρετε μια ώθηση απόδοσης. Τα μέγιστα επίπεδα νιτρικών συμβαίνουν δύο με τρεις ώρες μετά την κατανάλωσή τους.

  1. Μπορεί να κάνουν τον εγκέφαλο να λειτουργήσει καλύτερα!

Το μονοξείδιο του αζώτου χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία σας, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς γερνάμε, καθώς η έρευνα διαπιστώνει ότι η ικανότητα μας να παράγουμε το μονοξείδιο του αζώτου μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, μαζί με την ενέργεια μεταβολισμού του εγκεφάλου μας και τη δραστηριότητα των νευρώνων. Έτσι τα παντζάρια δίνουν στο μυαλό σας μια ώθηση.

  1. Κάνουν το συκώτι ελαφρύτερο!

Το συκώτι σας κάνει το βαρύ έργο για να καθαρίσει το αίμα σας και να αποτοξινώσει το σώμα σας. Μπορείτε να ελαφρύνετε το φορτίο του με μια καθημερινή δόση από παντζάρια. Η έρευνα δείχνει ότι η βεταϊνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα παντζάρια (καθώς και το σπανάκι και την κινόα) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ. Οι μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι αρουραίοι που πίνουν χυμό από παντζάρια έχουν υψηλότερα επίπεδα αποτοξινωτικών ένζυμα στο αίμα τους. Έρευνα σχετικά με τα άτομα με διαβήτη δείχνει ότι η βεταΐνη βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος, μειώνει ελαφρά τη χοληστερίνη και μειώνει το μέγεθος του ήπατος.

  1. Ίσως να μάχονται καλύτερα τις χρόνιες παθήσεις!

Τα παντζάρια είναι επίσης πλούσια σε βεταλαίνες, μια κατηγορία ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονώδων που μάχονται τις φλεγμονές που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακή νόσο, παχυσαρκία, και πιθανώς καρκίνο. Μιλώντας για τον καρκίνο, η έρευνα δείχνει ότι η β-κυανίνη, η χρωστική ουσία που δίνει στα παντζάρια την όμορφη μοβ απόχρωση τους μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά των κοινών καρκινογόνων ουσιών. Έχουν επίσης δείξει υπόσχεση εναντίον των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

  1. Βοηθάνε στη δυσκοιλιότητα!
Διαβάστε Επίσης  Δυναμίτης: Φυσικό «εμβόλιο» κατά της γρίπης και ενίσχυση ανοσοποιητικού

Ένας τρόπος για να νικήσετε τη δυσκοιλιότητα είναι με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως τα παντζάρια. Ένα φλιτζάνι παντζάρια δίνει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών, κυρίως αδιάλυτες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων, και της εκκολπωματίτιδας. Η βεταϊνη που βρίσκεται στα παντζάρια έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την πέψη. Μην ανησυχήσετε αν δείτε βυσσινί χρώμα στα κόπρανα ή στα ούρα 24 έως 72 ώρες μετά από ένα γεύμα με παντζάρια.

8.Βελτιώουνι τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σας

Η ποδάγρα που συνδέεται με χαμηλά επίπεδα ιωδίου (κάτι που είναι περιέργως συνηθισμένο στις ανεπτυγμένες χώρες). Ωστόσο η κατανάλωση τροφών που εξασφαλίζουν αυτό το πολύτιμο μέταλλο, όπως το παντζάρι, μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να εξαλείψει αυτό το πρόβλημα. Το σέσκουλο και το σκόρδο είναι ακόμα δύο φυσικές πηγές ιωδίου.

 

Επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης

Εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο στο δέρμα αλλά και στα όργανα και στο σώμα σας γενικά. Ο χυμός από παντζάρι συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου. Σας βοηθάει επίσης να αναρρώσετε γρηγορότερα μετά από τραυματισμούς και επιβραδύνει το σχηματισμό πρόωρων ρυτίδων.

 

Προλαμβάνουν τη φλεγμονή

Το παντζάρι περιέχει μια σημαντική θρεπτική ουσία που ονομάζεται βεταΐνη και καταπολεμά το άγχος και τη φλεγμονή που το συνοδεύει.

 

Χυμός με πατζάρια

  • Πολύ ωφέλιμος θεωρείται ο χυμός του παντζαριού για αυτούς που πάσχουν από ρευματισμούς και αρθριτικά.

Συστατικά

  • 1 παντζάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαϊντανό (5 γρ.)
  • Χυμός λεμονιού (από μισό λεμόνι)
  • 1 ποτήρι νερό (200ml)

Τρόπος παρασκευής

  • Διαλέξτε ένα μεσαίου μεγέθους παντζάρι, όχι πολύ γινωμένο. Ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσετε τα μεγαλύτερο δυνατό όφελος από το παντζάρι είναι να το φάτε φρέσκο. Πρέπει να το πλύνετε καλά πρώτα, να το ξεφλουδίσετε και να το κόψετε σε τέσσερα κομμάτια, ώστε να μπορέσετε να το αναμείξετε εύκολα.
  • Έπειτα, πλύνετε καλά τα φύλλα του μαϊντανού. Παρόλο που ο μαϊντανός έχει δυνατή γεύση, αξίζει να τον προσθέσετε σε αυτό το φυσικό ρόφημα, προκειμένου να μειώσετε το φαινόμενο των φλεβικών κιρσών.
  • Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσθέσετε τα τέσσερα συστατικά στο μπλέντερ.
  • Τέλος, αναμείξτε όλα τα υλικά καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένας λείος χυμός, χωρίς σβώλους.

Προτείνουμε να πίνετε το εν λόγω ρόφημα το πρωί, τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό θα βελτιώσει την κυκλοφορία και το ανοσοποιητικό σας. Θα σας βοηθήσει επίσης να διεκπεραιώνετε τις καθημερινές σας ασχολίες με περισσότερη ενέργεια.

πηγή

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *