Μπορεί η ασπιρίνη να εμποδίσει την εμφάνιση καρκίνου;

Μπορεί η ασπιρίνη να εμποδίσει την εμφάνιση καρκίνου;

Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης θα μπορούσε να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την εμφάνιση του καρκίνου; Η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή του κόσμου για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό ξεκίνησε σήμερα στη Βρετανία.
Η δοκιμή, που τιτλοφορείται “Προσθήκη Ασπιρίνης φάση 3” θα διαρκέσει 12 χρόνια με τη συμμετοχή 11.000 ανθρώπων που λαμβάνουν ή έχουν υποβληθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου, του εντέρου, του προστάτη ή του στομάχου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο.

Διαβάστε Επίσης  Ο καφές προσθέτει χρόνια στη ζωή

Ένας εκπρόσωπος είπε ότι θα συμμετάσχουν στην έρευνα 9.000 ασθενείς από τη Βρετανία και άλλοι 2.000 στην Ινδία.

Οι ασθενείς θα χωριστούν σε τρεις ομάδες: στην πρώτη θα χορηγούνται επί 5 χρόνια 300 μιλιγκράμ ασπιρίνης καθημερινά, στην δεύτερη 100 μιλιγκράμ ενώ στην τρίτη οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ψευδοφάρμακο. Στη συνέχεια, όλοι τους θα παρακολουθούνται τακτικά από γιατρούς για άλλα 5 χρόνια.
Η κλινική δοκιμή μπορεί «να αλλάξει τα δεδομένα», εκτίμησε η Δρ. Φιόνα Ρέντινγκτον. “Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της ασπιρίνης στον καρκίνο είναι συναρπαστικές και ελπίζουμε ότι αυτή η δοκιμή θα μας δώσει μια σαφή απάντηση” για την αποτελεσματικότητά της όσον αφορά την πρόληψη της ασθένειας, πρόσθεσε.

Διαβάστε Επίσης  Θαλασσινά και χοληστερόλη

Παλαιότερες δοκιμές έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη, ένα από τα φτηνότερα και πιο διαδεδομένα φάρμακα παγκοσμίως, μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

«Αν ανακαλύψουμε ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση αυτών των καρκίνων, αυτό θα άλλαζε τις μελλοντικές θεραπείες και θα μας παρείχε ένα απλό και όχι ακριβό μέσο» για να καταπολεμηθεί η ασθένεια, υπογράμμισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Ρουθ Λάνγκλεϊ, που είναι υπεύθυνη μιας ερευνητικής μονάδας του πανεπιστημίου UCL.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *