Πώς θα μάθω στο παιδί να είναι ευγενικό

Πώς θα μάθω στο παιδί να είναι ευγενικό

Η υιοθέτηση καλών και ευγενικών τρόπων εκ μέρους του παιδιού κάποιες φορές είναι δυσκολότερη από άλλες. Στην περίπτωση που αποδεικνύεται πραγματική πρόκληση, μπορείτε να ακολουθήσετε τις ακόλουθες στρατηγικές, καθώς αποτελεί μία διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική αφού του μεταδίδετε απαραίτητα εφόδια που θα το συνοδεύουν και θα το διευκολύνουν σε ποικίλες περιστάσεις στην μετέπειτα ζωή του.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Μην χάνεται ευκαιρία να πείτε «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ» και επιδείξτε ευγενική συμπεριφορά στην καθημερινότητά σας. Όχι μόνο θα είστε πιο ήρεμοι και ευδιάθετοι στο σπίτι αλλά το παιδί σας θα δει έμπρακτα πως λειτουργούν και τι κερδίζει κανείς με τους καλούς τρόπους. Στο μεταξύ, δεν πρέπει να ξεχνάτε και την μιμητική συμπεριφορά των παιδιών, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, καθώς παρατηρώντας την δικής σας συμπεριφορά σχεδόν αυθόρμητα θα την αντιγράφει.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί το παιδί μου είναι τόσο ατίθασο;

Προπονηθείτε με διαφορετικούς ρόλους

Προετοιμάστε το παιδί σας για διάφορες κοινωνικές περιστάσεις μέσα από παιχνίδι ρόλων, καθώς θα νιώθει έτσι σίγουρο για την συμπεριφορά του και θα μπορεί να διαχειριστεί τις καταστάσεις με ψυχραιμία και ευγένεια. Προσποιηθείτε ότι συναντάτε κάποιον για πρώτη φορά και «προπονηθείτε» για την χειραψία. Δείξτε του πως θα ζητήσει ευγενικά από ένα παιδάκι να κάνει κούνια όταν έχει έρθει η σειρά του και εκείνο το αγνοεί. Ζητήστε του να σας δείξει πως θα ζητήσει «συγνώμη» από κάποιον που βρίσκεται στο δρόμο του και θέλει να τον προσπεράσει.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί το παιδί σας κατηγορεί όταν κάτι πάει στραβά;

Η δύναμη της θετικής αφήγησης

Ορισμένοι γονείς απειλούν τα παιδιά τους με τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν, όπως η τιμωρία, αν δεν συμπεριφέρονται με ευγένεια. Το μήνυμα που στέλνουν εκείνη την στιγμή όμως, είναι ότι η εκμάθηση τρόπων είναι μια άσχημη και τρομακτική διαδικασία, γεγονός που ξενίζει τα παιδιά. Χρησιμοποιείστε για να εμφυσήσετε καλούς τρόπους στα παιδιά σας, θετική ομιλία, τονίζοντας όλα τα οφέλη που θα τους αποφέρουν όπως οι περισσότερες προσκλήσεις για παιχνίδι από φίλους αλλά και η μεταγενέστερη εκτίμηση των άλλων. Η θετική ομιλία εξάλλου είναι πάντα καλύτερη από την αρνητική.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *