Ο Πύργος του Πειραιά παίρνει ζωή μετά από 45 χρόνια

Ο Πύργος του Πειραιά παίρνει ζωή μετά από 45 χρόνια

 

Το «πράσινο φως» στον Δήμο Πειραιά έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που θα αναλάβει τις εργασίες για τη ριζική ανακαίνιση του κτηρίου – συμβόλου της πόλης, του Πύργου του Πειραιά.

Το κόστος της επένδυσης ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ μετά από 45 και πλέον χρόνια από την κατασκευή του, ο Πύργος του Πειραιά θα αποκτήσει «ζωή», καθώς ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος προσυμβατικός έλεγχος, και πλέον η πόλη μετρά αντίστροφα για την έναρξη των εργασιών στον Πύργο, μετατρέποντάς τον, σε ένα σύγχρονο κτήριο με γραφεία και καταστήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, το οποίο δεν είχε αξιοποιηθεί ποτέ από τότε που κατασκευάστηκε.

Ο Δήμος Πειραιά σχεδίασε και προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή του, που προέβλεπε την παραχώρησή του για 99 έτη, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του από επενδυτές. Ο διαγωνισμός στέφθηκε με επιτυχία και κατακυρώθηκε στην Ένωση Εταιριών «CANTΕ HOLDINGS LTD – ΠΡΟΝΤΕΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ».

Διαβάστε Επίσης  Αυτές είναι οι 617 παραλίες που πήραν «γαλάζια σημαία»- Ποιες βρίσκονται στην Αττική

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά «το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά είναι 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, το οποίο θα επιστραφεί στην πειραϊκή κοινωνία σε έργα καθημερινότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και την αναβάθμιση της πόλης».

Το έργο και η διαμόρφωση του κτιρίου

Η αξιοποίηση του Πύργου προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων/ καταστημάτων και όπως διευκρινίζεται από τον Δήμο, πρόθεση των επενδυτών έως σήμερα είναι να διαμορφωθεί το κτήριο ως εξής:

Α και Β Υπόγειο: Μηχανολογικοί χώροι και χώροι στάθμευσης
Ισόγειο: Χώρος ενημέρωσης και ανάδειξης τουριστικού προϊόντος του Πειραιά και καταστήματα
1ος και 2ος όροφος: Καταστήματα
3ος όροφος: Πολυχώρος Πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης
4ος – 18ος όροφος: Γραφεία
19ος και 20ος όροφος: Εστιατόριο

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 33 μήνες για την ριζική ανακαίνιση και διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων και του άμεσου περιβάλλοντος χώρου, την αναβάθμιση όψεων με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοπόσημου.

Μώραλης: Θα δημιουργηθεί νέα μικροοικονομία στην περιοχή

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε πως η αξιοποίηση του Πύργου, είναι μια σημαντική στιγμή για τον Πειραιά και τους δημότες, καθώς ξεκινά ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά έργα στην πόλη.

Διαβάστε Επίσης  Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος και χαρούμενος που οι προσπάθειές μας για την αξιοποίηση του Πύργου στέφθηκαν με επιτυχία, κλείνοντας έτσι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την πόλη, που παρέμενε στάσιμο για περισσότερα από 45 χρόνια. Όταν μιλήσαμε για την αξιοποίηση του Πύργου, κάποιοι μας αμφισβήτησαν.

Όμως σήμερα αποδεικνύεται ότι η δημοτική μας αρχή έκανε μια πολύ καλά μελετημένη και σοβαρή δουλειά με τον διεθνή διαγωνισμό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη αναδόχου, χωρίς καμία ένσταση και σήμερα πια, την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς καμία παρατήρηση», υπογράμμισε ο κ. Μώραλης.

Προσθέτοντας ο δήμαρχος Πειραιά ανέφερε ότι με την αξιοποίηση του Πύργου, θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του Δήμου, θα δημιουργηθεί μια νέα μικροοικονομία στην περιοχή, και κυρίως, νέες θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα, θα αναβαθμιστεί ολόκληρη η γύρω περιοχή. Κλείνοντας, ο κ. Μώραλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η αξιοποίηση του Πύργου αποτελεί ορόσημο ότι η πόλη αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί στους Πειραιώτες».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *