Γιατί ο σκύλος σας κάθεται στον ήλιο;

Γιατί ο σκύλος σας κάθεται στον ήλιο;

Γιατί ο σκύλος σας κάθεται στον ήλιο;

Αρέσει στο δικό σας σκύλο ο ήλιος; Έχει ένα αγαπημένο σημείο για να κάνει ηλιοθεραπεία;

Τα σκυλιά αγαπούν να κάθονται στον ήλιο όσο και εμείς. Στις ηλιόλουστες μέρες θα βρείτε τον σκύλο σας να κάθεται μπροστά στην γυάλινη μπαλκονόπορτα ή στο μπαλκόνι και να χαλαρώνει απολαμβάνοντας τον ήλιο.

Αλλά η χαλάρωση κάτω από τον ήλιο πέρα από το ότι τα κάνει να νιώθουν καλά, είναι και ωφέλιμη για τα σκυλιά μας.

Ρυθμίζεται η θερμοκρασία τους και επίσης, παίρνουν βιταμίνη D από την ηλιοθεραπεία όπως και εμείς.

 

Η σημασία της βιταμίνης D για τους σκύλους

Η βιταμίνη D θεωρείται μια προ-ορμόνη που σημαίνει ότι είναι περισσότερο ορμόνη από ότι μια βιταμίνη. Λειτουργεί όμως και σαν βιταμίνη επειδή οι σκύλοι δεν μπορούν να απορροφήσουν το ασβέστιο χωρίς αυτή, αλλά θεωρείται επίσης και ορμόνη καθώς την παράγουν από το άμεσο ηλιακό φως.

Η βιταμίνη D διατηρείται στους λιπώδεις ιστούς του σώματος και του ήπατος. Βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας ασβεστίου και φωσφόρου. Η βιταμίνη D για τους σκύλους είναι σημαντική για τον σχηματισμό των οστών και για τον έλεγχο των μυών και των νεύρων.

Διαβάστε Επίσης  Αδιανόητη κτηνωδία στα Φιλιατρά: Κρέμασε τον σκύλο σε δέντρο και χόρευε γύρω του μετά τον θάνατό του (ΒΙΝΤΕΟ)

Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D που λαμβάνουν οι σκύλοι επιτυγχάνεται μέσω της διατροφής τους, παρόλο που τη δημιουργούν με άμεσο ηλιακό φως, όπως και εμείς.

Η επιστημονική εξήγηση

Όταν καθόμαστε στον ήλιο η βοήθεια των ηλιακών ακτινών διασπά τα έλαια του δέρματός μας και δημιουργούν βιταμίνη D. Όταν βρισκόμαστε σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία, το λάδι στο δέρμα μας αντιδρά στις υπεριώδεις ακτίνες διασπώντας τους χημικούς δεσμούς και δημιουργώντας βιταμίνη D3. Αφού σπάσει, απορροφάται πίσω στο σώμα και μέσα στην κυκλοφορία του αίματός μας μέσω δερματικής απορρόφησης. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά.

Τα σκυλιά έχουν την ίδια χημική ουσία στο δέρμα τους που μετατρέπεται σε βιταμίνη D υπό άμεσο ηλιακό φως. Αλλά λόγω της γούνας τους, η βιταμίνη D3 δεν μπορεί να απορροφηθεί αποτελεσματικά στο σώμα τους. Η βιταμίνη D3 παραμένει στη γούνα τους και περνάει στον οργανισμό τους όταν γλείφουν τη γούνα τους. Την επόμενη φορά που θα δείτε λοιπόν το σκύλο σας να περιποιείται τον εαυτό του, θυμηθείτε ότι δεν το κάνει μόνο για να φανεί όμορφος, παίρνει επίσης και κάποια βιταμίνη D.

Διαβάστε Επίσης  Σκύλος: Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή του τετράποδου φίλου μας

Μπορεί ο πολύς ήλιος να είναι επιβλαβής για τους σκύλους;

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα και καρκίνο του δέρματος σε σκύλους. Όταν πρόκειται για ηλιακά εγκαύματα κάποια σκυλιά είναι πιο ευαίσθητα από άλλα. Τα σκυλιά που κινδυνεύουν περισσότερο από το ηλιακό έγκαυμα είναι οι άτριχες φυλές, τα κοντότριχα καθώς και τα σκυλιά με λευκή ή ανοιχτόχρωμη γούνα. Για να αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας έχει πρόσβαση σε σκιά ανά πάσα στιγμή. Θα αναζητήσουν ενστικτωδώς σκιά όταν ο ήλιος γίνει πολύ έντονος. Εάν ξοδεύετε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους με το σκυλί σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας ώστε να σας προτείνει το κατάλληλο αντηλιακό για σκύλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *