Πώς να καθαρίσετε τη φριτέζα σας εύκολα

Πώς να καθαρίσετε τη φριτέζα σας εύκολα σε τέσσερα βήματα

Πώς να καθαρίσετε τη φριτέζα σας εύκολα

Για να καθαρίσετε τη φριτέζα σας με επιτυχία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι η ασφάλεια. Έπειτα, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια βήματα ώστε να εξασφαλίσετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να καθαρίσετε τη φριτέζα σας εύκολα;

Η φριτέζα είναι μια μικρή οικιακή συσκευή εξαιρετικά χρήσιμη για να φτιάξετε νόστιμες τηγανιτές πατάτες. Επίσης, είναι ο τέλειος τρόπος για να μαγειρέψετε τηγανιτό κοτόπουλο αλλά και παναρισμένα φαγητά.

Υπάρχουν φριτέζες για οικιακή χρήση αλλά και για επαγγελματική, μάλιστα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες σε μπαρ και εστιατόρια. Όμως, αυτός ο σύμμαχος στην κουζίνα σας έχει ένα μειονέκτημα: μαζεύει πολύ λίπος και ο καθαρισμός δεν είναι ιδιαίτερα εύκολος.

Παρόλα αυτά, πρέπει να καθαρίζετε συχνά τη φριτέζα σας, όχι μόνο για την καλύτερη λειτουργία της και γενικότερα για να έχει περισσότερο χρόνο ζωής, αλλά και για να προστατεύσετε την υγεία σας.

Πώς να καθαρίσετε τη φριτέζα σας εύκολα σε τέσσερα βήματα

1. Πλύνετε το καλαθάκι

Το καλαθάκι είναι ένα από τα πιο εύκολα τμήματα για καθάρισμα καθώς μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να μπει και στο πλυντήριο πιάτων.

Για να το πλύνετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Σας προτείνουμε να αφαιρέσετε το λίπος με μια βούρτσα ή με ένα μεταλλικό σφουγγάρι.
Αν το καλαθάκι είναι πολύ βρώμικο, μπορείτε να το μουλιάσετε σε ένα δοχείο με ζεστό νερό και απολιπαντικό για λίγες ώρες. Μόλις αρχίσει να διαλύεται το λίπος θα μπορέσετε να το καθαρίσετε εύκολα.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί το ξύδι είναι τόσο καλό στο καθάρισμα;

 

2. Πλύνετε το εσωτερικό της φριτέζας

Υπάρχει ένα χρήσιμο κόλπο για να καθαρίσετε το εσωτερικό της φριτέζας. Απλώς χρησιμοποιήστε μια πλαστική σπάτουλα για να αφαιρέσετε το συσσωρευμένο λίπος. Έτσι, δε θα τη γρατζουνίσετε και ο καθαρισμός της θα γίνει ευκολότερος.
Το δεύτερο βήμα είναι να πλύνετε το εσωτερικό της φριτέζας. Υπάρχουν αρκετές επιλογές γι’ αυτό. Μία από αυτές είναι να το γεμίσετε με νερό και απολιπαντικό, όπως θα κάνατε αν το γεμίζατε με λάδι, και έπειτα ενεργοποιήστε τη για να βράσει για λίγα λεπτά. Άλλη επιλογή είναι να βράσετε νερό με το απολιπαντικό σε μια κατσαρόλα και έπειτα να το ρίξετε στη φριτέζα σας. Όποια και αν διαλέξετε, θα πρέπει να αφήσετε το νερό είτε για λίγα λεπτά είτε για μια ώρα μέχρι να διαλυθεί το λίπος.
Έπειτα, μπορείτε να αφαιρέσετε το νερό και να γεμίσετε και πάλι με καθαρό νερό και απολιπαντικό.
Στη συνέχεια, καθαρίστε με μια βούρτσα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα βρωμιάς και γεμίστε τη μια τελευταία φορά με νερό.
Τέλος, αφαιρέστε όλο το νερό και στεγνώστε τη με ένα καθαρό πανί.

 

Πώς να καθαρίσετε τη φριτέζα σας εύκολα με ξύδι και μαγειρική σόδα

Το ξύδι και η μαγειρική σόδα είναι πολύ χρήσιμα στον καθαρισμό της φριτέζας. Χάρη στις ιδιότητές τους, βοηθούν στην απομάκρυνση του λίπους.

Το ξύδι είναι εξαιρετικός σύμμαχος για την καθαριότητα της φριτέζας σας. Η διαδικασία είναι απλή:

Γεμίστε τη φριτέζα με μια κούπα ξύδι και νερό.
Έπειτα, καλύψτε τη και ενεργοποιήστε τη μέχρι να αρχίσει να βράζει το μείγμα.
Βράστε για περίπου 10 λεπτά ή παραπάνω αν είναι πολύ βρώμικη η φριτέζα.
Στη συνέχεια, αφαιρέστε όλο το νερό και καθαρίστε τα υπολείμματα λίπους με ένα καθαρό, απαλό πανί.
Τέλος, ξεβγάλετε με νερό και στεγνώστε με ένα καθαρό, στεγνό πανί.
Η μαγειρική σόδα κάνει θαύματα και θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε τη φριτέζα σας εύκολα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Διαβάστε Επίσης  Τα πλυντήρια πιάτων φιλοξενούν διάφορα βακτήρια και μύκητες

Φτιάξτε μια πάστα ανακατεύοντας μαγειρική σόδα με νερό και εφαρμόστε τη στις πιο βρώμικες περιοχές.
Έπειτα, τρίψτε με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και τέλος ξεβγάλετε με νερό και στεγνώστε με ένα καθαρό πανί.

Πώς να καθαρίσετε το εξωτερικό της φριτέζας

Για να καθαρίσετε το εξωτερικό μέρος της φριτέζας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι, ζεστό νερό, και απορρυπαντικό πιάτων ή ήπιο απολιπαντικό. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή, καθώς κάθε φριτέζα είναι διαφορετική.

Κάποια μέρη δε θα πρέπει να βρέχονται. Έτσι, είναι απαραίτητο να τα αναγνωρίσετε πριν προχωρήσετε στον καθαρισμό του εξωτερικού μέρους. Όπως και με κάθε συσκευή, προέχει η ασφάλεια.

Αν το εξωτερικό της φριτέζας είναι πολύ βρώμικο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο δυνατό απολιπαντικό, όπως αυτά που χρησιμοποιούμε για το φούρνο. Όμως, να κοιτάτε πάντα τις οδηγίες πρώτα!

Αν καθαρίζετε τακτικά τη φριτέζα σας, θα λειτουργεί καλύτερα και για μεγαλύτερο διάστημα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *