5 τροφές που είναι γεμάτες κάλιο!


5 τροφές που είναι γεμάτες κάλιο!

Τo κάλιο είναι είναι από τα 7 βασικά ιχνοστοιχεία, γνωστό και ως ηλεκτρολύτης, και παίζει τεράστιο ρόλο στη λειτουργία των νεφρών και στη διατήρηση της ισορροπίας των σωματικών υγρών. Επίσης, ελέγχει τις ενδείξεις που ρυθμίζουν τις μυικές διαστολές και τους υγιείς χτύπους της καρδιάς.

Δυστυχώς όμως, τα δεδομένα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας δείχνουν ότι μόνο το 2% του πληθυσμού λαμβάνει 4.700 mg κάλιο την ημέρα, που είναι ο στόχος. Αν συνυπολογίσεις ότι χάνεις περισσότερα υγρά εάν γυμνάζεσαι ή δεν τρως όσο ισορροπημένα πρέπει, σκέψου το κενό που αφήνεις στις ανάγκες για ηλεκτρολύτες.

Λύσε, λοιπόν, αυτό το πρόβλημα κάνοντας τις σωστές επιλογές σε τροφές και φτιάξε ένα «ουράνιο τόξο» για να έχεις μπροστά σου μία ποικιλία επιλογών ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του οργανισμού. Και έτσι θα φτάσεις τον απόλυτο στόχο των 4.700 mg καλίου σε καθημερινή βάση.

Διαβάστε Επίσης  10 λόγοι για να τρώτε πολλές φράουλες

Μπανάνες (422 mg/μεσαία μπανάνα)

Υπάρχει πολύ καλός λόγος που οι άνθρωποι επιλέγουν τις μπανάνες ως ιδανικό σνακ μετά τη γυμναστική. Οι διατροφολόγοι προσθέτουν ότι πρέπει να τρως στο πρωινό σου μία μπανάνα μετά από hangover. Εφόσον έχεις πιει αλκοόλ, καταλαβαίνεις πως έχεις χάσει ηλεκτρολύτες. Φτιάξε ένα smoothie με μπανάνα και βρώμη και πάρε πίσω την ενέργεια (και τα υγρά) που έχασες.

Φακές (365 mg/μισό φλιτζάνι)

Ο MVP των τροφών σε θρεπτικότητα, είναι οι φακές. Τρώγονται με τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο, αλλά και σε σαλάτες, σε φακόρυζο και ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και βιταμίνης Β.

Γλυκοπατάτες (542 mg/μισή γλυκοπατάτα)

Αντί να τρως μόνο τις κλασικές λευκές πατάτες, προτίμησε αυτήν την υπερτροφή που συνοδεύει τέλεια το κρέας και τα ψάρια σου και είναι φορτωμένη με κάλιο. Μπορείς να την απολαύσεις και σε πρωινό με λίγο λιωμένο αβοκάντο.

Διαβάστε Επίσης  Φτιάχνοντας τρόφιμα για ηλικιωμένους

Σπανάκι (335 mg/2 φλιτζάνια)

Εφόσον πρέπει να τρως λαχανικά σε καθημερινή βάση, το σπανάκι μπαίνει στις κορυφαίες επιλογές σου. Κάν’ το βάση της σαλάτας σου ή βάζε πάντα μερικές φέτες στο σάντουιτς στο γραφείο. Και εννοείται ότι γίνεται μέρος ενός λαχταριστού smoothie, αμέσως μετά το γυμναστήριο για να επανακτήσεις τους ηλεκτρολύτες που έχασες.

Αποξηραμένα βερίκοκα (378 mg/1/4 φλιτζάνι)

Να και ο γλυκός τρόπος να πάρεις μπόλικο κάλιο. Επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συστήνεται να τα τρως πριν ή μετά τη γυμναστική, ώστε να έχεις το περιθώριο να την μετατρέψεις σε ενέργεια. Αν τα συνδυάσεις με λίγα καρύδια, έχεις το απόλυτο power snack, σε περίπτωση που αθλείσαι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *