Κυρανάκης: Ιδιωτικοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης στο σχέδιο του νέου ασφαλιστικού

Κυρανάκης: Ιδιωτικοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης στο σχέδιο του νέου ασφαλιστικού

Τα νέα μέτρα, που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της κύριας και της επικουρικής σύνταξης, θα εφαρμοστούν για τους νέους εργαζομένους, επισήμανε ο Κώστας Κυρανάκης.

Η ιδιωτικοποίηση και της κύριας σύνταξης εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο βουλευτής και αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κυρανάκης.

Ο Κ. Κυρανάκης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή της ΕΡΤ «Η Επόμενη Ημέρα» διευκρίνισε ωστόσο ότι τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν για τους νέους εργαζομένους.

«Όταν θα ψηφιστεί ο νέος νόμος της Νέας Δημοκρατίας για το ασφαλιστικό οι εργαζόμενοι θα μπουν σε ένα νέο ασφαλιστικό, άρα οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη συνεισφορά υπέρ του Δημοσίου η οποία θα αφορά μία ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που θα πάρουν όταν αυτοί οι ίδιοι βγουν στη σύνταξη και μετά θα χτίζει ελεύθερα ο ίδιος τη σύνταξή του κεφαλαιοποιητικά» είπε ο Κώστας Κυρανάκης επισημαίνοντας ότι το μέτρο θα ισχύσει «για όλα.

Διαβάστε Επίσης  Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνονται η βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης και ο Βατώντας

Θα μπορεί να επιλέγει ο ίδιος αν θέλει να πάει σε δημόσιο ταμείο ή σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για να χτίζει τη σύνταξή του όπως θέλει».

Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να είναι εφαρμόσιμο, επισήμανε ότι «Φυσικά και βγαίνει. Αν γίνει για όλους προφανώς δεν βγαίνει γι’ αυτό και θα γίνει για τα παιδιά που θα μπουν στην αγορά εργασίας μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Επειδή οι γενιές προχωρούν σταδιακά θα εφαρμοστεί αυτό το σύστημα, ώστε να ξέρει ο ασφαλισμένος πόσα χρήματα έχει χτίσει για τον εαυτό του».

Απαντώντας δε για τον κίνδυνο κατάρρευσης της εκάστοτε ασφαλιστικής υποστήριξε ότι «έχει εφαρμοστεί η οδηγία της Ε.Ε. η οποία προβλέπει πάρα πολύ αυστηρούς ελέγχους, εξονυχιστικούς στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Πριν καν υπάρξει η υπόνοια εκτροχιασμού γίνεται ο έλεγχος και σταματάει. Δεν είναι εφικτό να χρεοκοπήσει (μια ασφαλιστική)».

Οι δήλωσεις Κυρανάκη προκάλεσαν την αντίδραση των συνομιλητών και πρών υπουργών κ.κ Γιώργου Κατρούγκαλου και Γιώργου Κουτρουμάνη (υπουργού Εργασίας επί ΠΑΣΟΚ).«Πρώτη φορά ακούω και ίσως είναι καλό να το ακούσει ο κόσμος ότι δεν είναι μόνο για την επικουρική, είναι και για την κύρια σύνταξη» απάντησε ο Γ. Κατρούγκλος ο οποίος έσπευσε να ανεβάσει κα σχετικό tweet γράφοντας «Σε συζήτηση που είχαμε μόλις στην ΕΡΤ ο κύριος Κυρανάκης είπε ότι η ΝΔ θα προωθήσει την ιδιωτικοποίηση κ τη μετατροπή του αναδιανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό όχι μόνο για την επικουρική αλλά και την κύρια σύνταξη. Υπάρχουν κ άλλα παρόμοια στην κρυφή ατζέντα της ΝΔ;»

Αντίδραση υπήρξε και από τον κ. Κουτρουμάνη, ο οποίος ανέφερε «εύχομαι και ελπίζω να μην εφαρμοστεί αυτό που είπε ο κ. Κυρανάκης. Θεωρώ πως μάλλον κάνει λάθος σχετικά με την κύρια σύνταξη.

Διαβάστε Επίσης  Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Ιατροδικαστής μιλάει για τα ευρήματα της εξέτασης DNA – Ξεσπάει συγγενής της Γεωργίας

«Αν εφαρμόσουμε κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην κύρια σύνταξη θα συμβεί το εξής. Σε δέκα χρόνια θα έχουμε 1 εκατ. ή 800.000 νέους ασφαλισμένους, αλλά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν μειωθεί γιατί δεν θα πληρώνουν το σύστημα. Θα υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, μια τεράστια τρύπα που δεν θα μπορεί αν καλυφθεί» επισήμανε ο Γιώργος Κουτρουμάνης.

πηγή

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *