5 κανόνες για ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή

5 κανόνες για ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία για μία ισορροπημένη διατροφή; Συγκεντρώσαμε τον πεντάλογο της σωστής, υγιεινής διατροφής για καλύτερη υγεία, ενέργεια και διατήρηση του βάρους.

Προσοχή στο μέγεθος των μερίδων.

Οι μικρές μερίδες είναι ένας αποτελεσματικός και εύκολος τρόπος για να ελέγχετε το βάρος σας και να μην καταναλώνετε περισσότερο φαγητό από όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας. Ένα σημαντικό tip για να ακολουθείτε πάντοτε ισορροπημένη διατροφή είναι να έχετε ως κριτήριο την ποιότητα των τροφών και όχι την ποσότητα. Κι αν πάλι οι τροφές που επιλέγετε να καταναλώνετε είναι ευεργετικές για τον οργανισμό και κατατάσσονται στις λεγόμενες healthy τροφές, μην ξεχνάτε ποτέ πως οι μικρές ποσότητες συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους και της σιλουέτας.

Διαβάστε Επίσης  Υγιεινά γλυκά με ελάχιστες θερμίδες

Μην αποκλείετε εντελώς κατηγορίες τροφών.

Δεν είναι σίγουρα κακό να περιορίσετε κάποιες τροφές όπως είναι η ζάχαρη, το αλάτι ή το junk food, όμως είναι κακό να τις απαγορέψετε στον εαυτό σας και να τις αποκλείσετε με το ζόρι από το διατροφικό σας πλάνο. Η συγκεκριμένη τακτική μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, προτρέποντας σας να φάτε ανθυγιεινά.

Πείτε όχι στο «λευκό».

Όταν λέμε λευκό εννοούμε φυσικά τα προϊόντα από λευκό αλεύρι. Σύμφωνα με έρευνες είναι πιο υγιεινό να καταναλώνετε προιόντα ολικής άλεσης γιατί έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βοηθούν στην πέψη και είναι πλούσια σε ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, σίδηρο και αντιοξειδωτικά. Προτιμήστε λοιπόν καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Διαβάστε Επίσης  Προβλήματα υγείας και διατροφής στη τρίτη ηλικία

Πείτε όχι στα λίπη αλλά με μέτρο.

Είναι καλό να καταναλώνετε τροφές με λίπος γιατί και αυτό είναι απαραίτητο για μία ισορροπημένη διατροφή. Καταναλώστε σε λογικές ποσότητες ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ηλιόσπορους και ταχίνι. Πάντα όμως με μέτρο.

Φροντίστε τα πιάτα σας να είναι ένας συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθρακών.

Ένα χρυσό μυστικό για να είναι ισορροπημένη η διατροφή σας είναι το κάθε σας γεύμα να αποτελεί συνδυασμό των πρωτεϊνών και των υδατανθρακών. Καλές διατροφικές επιλογές είναι το ψητό κοτόπουλο με πράσινη σαλάτα ή και το καστανό ρύζι με το γιαούρτι.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *