Σκλήρυνση καρωτίδων: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Σκλήρυνση καρωτίδων: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να αναπτύξουν ασταθείς πλάκες στις αρτηρίες του λαιμού, μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με νέα έρευνα που εντόπισε επίσης ένα χρήσιμο προειδοποιητικό σημάδι για τις επιρρεπείς σε ρήξη πλάκες στις γυναίκες.

Η προκαταρκτική μελέτη, προσπάθησε να εντοπίσει για κάθε φύλο δείκτες αστάθειας της πλάκας σε ασθενείς με σοβαρή καρωτιδική αθηροσκλήρωση ή εναποθέσεις λίπους στις αρτηρίες του αυχένα που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο.

Η αθηροσκλήρωση της καρωτίδας προκαλεί τουλάχιστον 15% έως 20% των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, του πιο κοινού τύπου εγκεφαλικού στο οποίο μπλοκάρεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Οι ασταθείς πλάκες στις αρτηρίες του λαιμού είναι πιθανότερο να αποκολληθούν από τις σταθερές πλάκες, να παρεμποδίσουν τη ροή του αίματος και να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαβάστε Επίσης  Σας… πρήζουν το συκώτι; Πως να το προστατέψετε

Παρά το γεγονός ότι τα εγκεφαλικά είναι συχνότερα στους άνδρες, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μετά από εγκεφαλικό, αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος που συμβαίνει αυτό.

Η κατανόηση των βιολογικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, θα βοηθήσει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των κατευθυντηρίων γραμμών.

Οι ερευνητές εξέτασαν πλάκες και δείγματα αίματος από άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση πλακών από τις καρωτιδικές αρτηρίες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες οι άνδρες να έχουν ασταθείς πλάκες, ήταν 2,67 φορές περισσότερες από τις γυναίκες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι γυναίκες με δυνητικά επικίνδυνες ασταθείς πλάκες έτειναν να έχουν χαμηλότερη αναλογία αδιπονεκτίνης, μια πρωτεϊνική ορμόνη που εκκρίνεται από τον λιπώδη ιστό και μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην αγγειακή υγεία.

Διαβάστε Επίσης  Καθαρισμός και απόφραξη αρτηριών με 26+1 τροφές

«Αυτός ο δείκτης μπορεί να είναι κλινικά χρήσιμος στον εντοπισμό των γυναικών με αυτά τα ασταθή χαρακτηριστικά πλάκας, ώστε να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε την κατάλληλη θεραπεία» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Στέλλα Δασκαλοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη οι γιατροί να μην αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο άνδρες και γυναίκες, καθώς έχουν διαφορετική φυσιολογία, δήλωσε η Δρ. Δασκαλοπούλου.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο των επιστημονικών συνεδριών αγγειακών ανακαλύψεων της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Πηγή: healthday.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *