Γιατί οι ειδικοί συνιστούν αποφυγή κρέατος στους ασθματικούς;

Γιατί οι ειδικοί συνιστούν αποφυγή κρέατος στους ασθματικούς;

Μια κρίση άσθματος μπορεί να απειλήσει σοβαρά τη ζωή ενός ασθενούς. Το άσθμα προκαλεί στένωση στους αεραγωγούς και ο ασθενής δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Για να είναι ελέγξιμη η κατάσταση, οι περισσότεροι ασθματικοί λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όλη τους τη ζωή.

Στο μεταξύ έχει γίνει γνωστό ότι το κρέας και ιδιαίτερα κάποια αλλαντικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος. Αυτό αφορά κυρίως τα παστά κρέατα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σε νιτρώδη άλατα, τα οποία μπορούν να εντείνουν τις φλεγμονές στους αεραγωγούς και να επιβαρύνουν τα συμπτώματα άσθματος.

Ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Κοπεγχάγης διαπίστωσαν ότι η διατροφή και κυρίως η αποφυγή συγκεκριμένων προϊόντων σε συνδυασμό με γυμναστική μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία των ασθματικών. Έτσι για παράδειγμα παρατηρήθηκε ότι μειώνεται το λαχάνιασμα, οι πόνοι στο στήθος και η δύσπνοια.

Διαβάστε Επίσης  Καμπανάκι ειδικών: Κορύφωση των ιώσεων μέσα στον Ιανουάριο - Πού οφείλεται η έξαρση

Άθληση και διατροφή

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 125 ασθενείς, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολουθούσε δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, η δεύτερη αθλούνταν συστηματικά, η τρίτη συμμετείχε επίσης σε πρόγραμμα σωματικής άσκησης και ταυτόχρονα ακλουθούσε ειδικό πρόγραμμα διατροφής και η τελευταία δεν έκανε ούτε γυμναστική, ούτε πρόσεχε ιδιαίτερα τη διατροφή της.

Η γυμναστική από μόνη της μπορεί να μην αύξησει την λειτουργία των πνευμόνων αλλά είχε καλή επίδραση στη γενικότερη κατάσταση υγείας των ασθματικών. Πολλοί ασθενείς αποφεύγουν τη γυμναστική φοβούμενοι μια ενδεχόμενη κρίση άσθματος.

Τα καλύτερα αποτελέσματα, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle, πέτυχαν οι συμμετέχοντες που συνδύασαν άθληση και διατροφή. Όχι μόνο αύξησαν τις επιδόσεις τους αλλά κατάφεραν να μειώσουν τα συμπτώματα άσθματος κατά 50%. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό για έναν ασθματικό μπορεί να σημαίνει μια ζωή χωρίς φάρμακα. Προς το παρόν όμως τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται επαρκή ούτως ώστε να προκύψουν από αυτά συγκεκριμένες οδηγίες και συστάσεις για ασθενείς.

Διαβάστε Επίσης  Τα βασικά οφέλη του λεμονιού για την υγεία και την ομορφιά

Όχι σε αλλαντικά και έτοιμα προϊόντα

Ήδη σε παλαιότερες έρευνες είχε διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών επιβαρύνουν τα συμπτώματα άσθματος και έχουν μάλιστα χειρότερες επιπτώσεις απ’ ό,τι το κάπνισμα, η καθιστική ζωή ή το αυξημένο σωματικό βάρος. Συντηρητικά και άλλα συστατικά σε έτοιμα προϊόντα μπορεί επίσης να προκαλέσουν επιπλοκές σε ασθενείς με άσθμα. Σε αυτά συγκαταλέγονται η χρωστική ταρτραζίνη που χρησιμοποιείται σε χυμούς, ή η γλουταμάτη που χρησιμοποιείται σε σούπες- σκόνη.

Στις βιομηχανικές χώρες ένας στους δέκα είναι ασθματικός. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 230 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *