Σήμερον κρεμάται επί ξύλου. Κορυφώνεται το Θείο Πάθος

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου. Κορυφώνεται το Θείο Πάθος

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας» ψάλλουν οι ιερείς… Τα φώτα στις εκκλησιές χαμηλώνουν και κάτω από το αμυδρό φως των κεριών ξεκινά η αναπαράσταση της Σταύρωσης του Κυρίου… Το Θείο Πάθος κορυφώνεται.

Παπαβλάχου Μαρία

Μεγάλη Πέμπτη … «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας» ψάλλουν οι ιερείς… Τα φώτα στις εκκλησιές χαμηλώνουν και κάτω από το αμυδρό φως των κεριών ξεκινά η αναπαράσταση της Σταύρωσης του Κυρίου… Το Θείο Πάθος κορυφώνεται.

Αυτός που στήριξε τη γη πάνω στο νερό χλευάζεται: “στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των Αγγέλων Βασιλεύς ψευδή πορφύρα περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις ράπισμα κατεδέξατο – ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Λόγχη εκεντήθη ο Υιός της Παρθένου”.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί κάποιος μπορεί να «ματιάσει» και κάποιος άλλος όχι

Ο ιερέας περιφέρει τον Εσταυρωμένο με αργά βήματα στο κέντρο του Ναού, διαπερνώντας το πλήθος των πιστών… Ο κόσμος προσκυνά τον Σταυρό…

Με αυτόν τον τρόπο, τιμά το Πάθος του Χριστού που σταυρώνεται για τη σωτηρία μας… μας εξηγεί ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος «ψάλλουμε αμέσως μετά ένα πάρα πολύ ωραίο τροπάριο :»Εσταυρώθεις δι εμέ», να νοιώσει ο καθένας ότι Σταυρώθηκε ο Χριστός, όχι για κάποιους άλλους, για τον ίδιο, για τις δικές του αμαρτίες, και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση και μετανοίας και αγάπης και θεώσεως»

Νωρίτερα… διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια… Ιστορικές περικοπές που μας αφηγούνται τι συνέβη στο Χριστό, πώς δικάστηκε και πώς οδηγήθηκε στο Γολγοθά… Τον βρίσανε, Τον φτύσανε, Τον χτυπήσανε, Τον μαστιγώσανε, Του φορέσανε το άκάνθινο στεφάνι.

Διαβάστε Επίσης  Η καρδιά του ανθρώπου ανήκει στον Θεό!

Οι προφητείες έγιναν πραγματικότητα και ο Κύριος εσταυρώθη. Μέσα από τα λόγια των Ευαγγελίων και τα πένθιμα τροπάρια, περιγράφονται με τραγικό τρόπο τα Πάθη του Ιησού.

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι από τις θλιβερότερες μέρες της χριστιανοσύνης.

Σύμφωνα με τις γραφές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί. Tο μαρτύριό Του στο σταυρό κράτησε περισσότερες από έξι ώρες.

Όταν ολοκληρώνεται η ανάγνωση των 12 Ευαγγελίων στους ναούς, οι πιστοί συγκεντρώνουν λουλούδια για να στολίσουν τον επιτάφιο, που θα υποδεχθεί το άχραντο σώμα του Χριστού το πρωί της Παρασκευής.

πηγή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *