Πότε να ΜΗΝ τρως μαϊντανό: Οι «παρενέργειες» που πρέπει να ξέρεις

Πότε να ΜΗΝ τρως μαϊντανό: Οι «παρενέργειες» που πρέπει να ξέρεις

Είναι αρωματικός και γεμάτος βιταμίνες. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που καλό είναι να μην τρως μαϊντανό. Ποιες είναι αυτές και γιατί;

Θεωρητικά, ο μαϊντανός ταιριάζει με όλα τα φαγητά! Και πιθανότατα αυτό ισχύει και στην πράξη. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που είναι πιο ασφαλές να περιορίσεις την κατανάλωσή του, αν και αναφερόμαστε κυρίως σε συμπληρώματα που περιέχουν μαϊντανό και όχι τόσο στην προσθήκη του στο φαγητό.

Πότε να μην τρως μαϊντανό σε μεγάλες ποσότητες:

Στην εγκυμοσύνη
Στην εναλλακτική ιατρική ο μαϊντανός θεωρείται πως έχει εμμηναγωγές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας. Προφανώς δεν υπάρχει πρόβλημα με τον μαϊντανό που θα προσθέσεις στο φαγητό ή τη σαλάτα, απόφυγε όμως φαγητά με μεγάλες ποσότητες όπως το ταμπουλέ, η μαϊντανοσαλάτα ή smoothies που τον έχουν ως βασικό υλικό.

Διαβάστε Επίσης  Το μυστικό του χαλβά: Δέκα οφέλη υγείας

Αν ακολουθείς αγωγή με αντιπηκτικά
Ο μαϊντανός περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ, που ρυθμίζει το μεταβολισμό του ασβεστίου στο σώμα και είναι βασικό συστατικό για την πήξη του αίματος. Και παρότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική βιταμίνη για την υγεία μας, εάν παίρνεις αντιπηκτικά ίσως δεν τους επιτρέπει να δράσουν όπως πρέπει. Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να μην τρως μαϊντανό σε μεγάλη ποσότητα καθώς και άλλα λαχανικά που περιέχουν αρκετή βιταμίνη Κ όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και η λαχανίδα.

Διαβάστε Επίσης  Ιδανικές χορτοφαγικές συνταγές για αδυνάτισμα

Τι άλλο να ξέρεις για τον μαϊντανό και την υγεία σου

Διαβήτης: Ο μαϊντανός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Εάν παίρνεις ινσουλίνη ή/και παθαίνεις υπογλυκαιμίες, συζήτησε με τον γιατρό σου αν είναι ασφαλές να τρως μαϊντανό.

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε νάτριο που σημαίνει ότι αυξάνει την κατακράτηση υγρών στο σώμα. Εάν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση η κατακράτηση υγρών μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Πρόκειται να κάνεις χειρουργική επέμβαση: Εξαιτίας της βιταμίνης Κ που περιέχει, η μεγάλη κατανάλωση συμπληρώματος μαϊντανού μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *