Φαγούρα στο δέρμα: Για ποια σοβαρή χρόνια πάθηση προειδοποιεί

Φαγούρα στο δέρμα: Για ποια σοβαρή χρόνια πάθηση προειδοποιεί

Η φαγούρα ή κνησμός είναι μια ενοχλητική κατάσταση που προκαλεί την επιθυμία να ξύσετε την επιδερμίδα σας.

Η φαγούρα αποτελεί κοινό πρόβλημα για πολλούς πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο, ακόμη και εκείνους που δεν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Ένας από τους βασικούς στόχους της διαχείρισης των χρόνιων παθήσεων είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτό όμως είναι δυνατό, μόνο όταν γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς υποφέρουν», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Δρ Nidhi Sukul, νεφρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Michigan.

Στην μελέτη συμμετείχαν πάνω από 3.700 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο που δεν υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Γαλλία.

Διαβάστε Επίσης  5 λόγοι που εμφανίζεται ξαφνικά τριχοφυΐα στο πηγούνι

nefriki nosos

Σχεδόν το 25% εξ αυτών είχε ενοχλητική φαγούρα στο δέρμα (κνησμό). Το σύμπτωμα ήταν συνηθέστερο στους ηλικιωμένους ασθενείς, στις γυναίκες, σε νεφροπαθείς προχωρημένου σταδίου και στους πάσχοντες από πνευμονική νόσο, διαβήτη και κατάθλιψη.

Οι ασθενείς με φαγούρα στο δέρμα ανέφεραν χειρότερη ψυχική και σωματική ποιότητα ζωής. Ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν προβλήματα ύπνου και κατάθλιψη. Όσο πιο έντονος ήταν ο κνησμός, τόσο χειρότερα ήταν τα προβλήματα.

«Αυτή η έρευνα μας δίνει μια μοναδική διεθνή οπτική στο πόσο σημαντικό είναι να ρωτάμε τους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο εάν και πώς επηρεάζονται από τον κνησμό», ανέφερε η Sukul.

Διαβάστε Επίσης  Συμβουλές για την αποφυγή δηλητηριάσεων το καλοκαίρι

Κάποια φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα του κνησμού σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών.

«Ακόμη και αν δεν έχουμε οριστική θεραπεία για τον κνησμό, αναγνωρίζοντας ότι επιβαρύνει τους ασθενείς και επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους, ενισχύεται η σχέση ασθενούς-γιατρού και συζητούν τις προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση» καταλήγει η Sukul.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Κλινική Επιθεώρηση της Αμερικανικής Νεφρολογικής Εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΩ

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *