Μπορεί το βαμβακέλαιο να βοηθήσει στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης;

βαμβακέλαιο.fiftififti.eu

Μπορεί το βαμβακέλαιο να βοηθήσει στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης;

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να είναι επιβλαβή και πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο ενός σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, αλλά ορισμένοι ερευνητές λένε ότι η λήψη ενός συγκεκριμένου τύπου ελαίου μπορεί να αποτρέψει αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: η χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL), γνωστή και ως “καλή” χοληστερόλη, και η χαμηλής πυκνότητας (LDL), την οποία οι άνθρωποι χαρακτηρίζουν ως “κακή”.

Οι γιατροί συχνά αναφέρουν ότι η LDL είναι «κακή» επειδή η υπερβολική συσσώρευση αυτής της λιπαρής ουσίας μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αντίθετα, συνηθίζουν να λένε ότι η HDL χοληστερόλη είναι “καλή” επειδή βοηθά στην απομάκρυνση της LDL από το σώμα.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη λήψη της LDL στο ήπαρ, η οποία θα την διασπάσει και θα επεξεργαστεί τα απορρίμματα που προκύπτουν. Προκειμένου να αποφευχθούν τα υψηλά επίπεδα της LDL στο αίμα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να ακολουθούμε δίαιτες που προάγουν υψηλή HDL και χαμηλή LDL χοληστερόλη.

Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Georgia έχουν διαπιστώσει ότι η προσθήκη βαμβακέλαιου σε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης ενός ατόμου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Nutrition Research

Διαβάστε Επίσης  Στοματική υγιεινή: Αφαιρέστε πλάκα και πέτρα δοντιών με φυσικό τρόπο

Βαμβακέλαιο vs ελαιόλαδο

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με μια ομάδα 15 ανδρών συμμετεχόντων ηλικίας 18-45 ετών, οι οποίοι είχαν ένα υγιές εύρος βάρους. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν έναν από τους δύο τύπους μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθένας από τους οποίους περιλάμβανε ένα συγκεκριμένο συστατικό στοιχείο.

Στην πρώτη διατροφική εκδοχή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ελαιόλαδο για να εμπλουτίσουν τα γεύματα, ενώ στο άλλο χρησιμοποίησαν βαμβακέλαιο. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την καθορισμένη διατροφή για 5 ημέρες.

Μετά τη σύγκριση των αποτελεσμάτων των δύο διατροφικών αγωγών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν τη διατροφή που ήταν εμπλουτισμένη με βαμβακέλαιο παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων LDL.

Αντίθετα, εκείνοι που ακολούθησαν τη διατροφή με το ελαιόλαδο δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές. “Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα αποτελέσματα αυτά ήταν τόσο περίεργα είναι λόγω του μεγέθους της αλλαγής που παρατηρήθηκε με τη δίαιτα του βαμβακέλαιου”, αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Jamie Cooper, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Georgia. “Το να παρατηρηθεί αυτή η μεγάλη αλλαγή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι κάτι το συναρπαστικό”, προσθέτει.

Διαβάστε Επίσης  Τέσσερα φρούτα που μαζί παρέχουν top αντιοξειδωτική προστασία

Επιδράσεις στα επίπεδα της LDL έναντι της HDL χοληστερόλης

Τα άτομα στην εμπλουτισμένη με βαμβακέλαιο διατροφή εμφάνισαν, κατά μέσο όρο, μια μείωση περίπου 8% των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης.

Τα επίπεδα LDL μειώθηκαν κατά 15% κατά μέσο όρο και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων κατά 30%. Όσο για τα επίπεδα της HDL, αυτά αυξήθηκαν κατά περίπου 8% για τους συμμετέχοντες στην ομάδα του βαμβακέλαιου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος λιπαρού οξέος που ονομάζεται dihydrosterculic acid, το οποίο υπάρχει στο βαμβακέλαιο αλλά όχι στο ελαιόλαδο, μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση τριγλυκεριδίων.

“Με το να κάνει αυτό,” εξηγεί η Cooper, “ωθεί το σώμα να κάψει περισσότερο από αυτό το λίπος επειδή δεν μπορεί να το αποθηκεύσει σωστά, έτσι ώστε να έχει λιγότερη συσσώρευση λιπιδίων και χοληστερόλης”. Η Cooper προτείνει επίσης ότι τα πολυακόρεστα λίπη και τα ωμέγα-6 που είναι άφθονα στο βαμβακέλαιο μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.

Στο μέλλον, οι ερευνητές σκοπεύουν να ανακαλύψουν περισσότερα για τις επιπτώσεις του βαμβακέλαιου στην υγεία, εξετάζοντας ηλικιωμένους συμμετέχοντες που έχουν ήδη υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και επεκτείνοντας παράλληλα την περίοδο διατροφής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *