Τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων

Τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων

Διευκολύνοντας κατά πολύ την καθημερινότητα όλων, ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί την εύκολη λύση και χρησιμοποιείται τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι για το ζέσταμα του φαγητού στο πι και φι.

Την επόμενη φορά, ωστόσο, που θα θελήσετε να κερδίσετε χρόνο και θα σκεφτείτε να βάλετε ένα πιάτο φαγητού σε αυτόν ξανασκεφτείτε το πολύ καλά. Ειδικά, αν πρόκειται για κάποια από τις παρακάτω τροφές.

Αβγά

Γενικότερα, η έκθεση των αυγών πολλές φορές στη θερμότητα είναι καλύτερο να αποφεύγεται. Το ζέσταμα τους στο φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφει τις πρωτεΐνες τους, ενώ μπορεί να γίνουν και τοξικά για τον οργανισμό, προκαλώντας προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

Επιπλέον, η υγρασία στο εσωτερικό του φούρνου δημιουργεί μεγάλη συγκέντρωση ατμού, προκαλώντας ακόμη και την «έκρηξη» του κρόκου. Προσοχή, καθώς το αυγό δεν θα σκάει μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων αλλά όταν το βγάλετε από αυτόν στο χέρι ή στο πιάτο σας.

Διαβάστε Επίσης  Αν συνηθίζεις να κοιμάσαι με σκουλαρίκια σταμάτα τώρα

Ρύζι

Το ρύζι περιλαμβάνει σπόρους από το βακτήριο Bacillus cereus και γι αυτόν το λόγο θα πρέπει να καταναλώνεται μόλις μαγειρευτεί, καθώς και να τοποθετείται στο ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα μετά το μαγείρεμά του (αφού βεβαιωθείτε ότι έχει κρυώσει πρώτα).

Σ’ αυτήν την περίπτωση όση περισσότερη ώρα το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου αφού το ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να αναπτυχθούν αυτά τα βακτήρια τα οποία παράγουν τοξίνες και προκαλούν διάφορα συμπτώματα στον οργανισμό όπως ναυτία, έμετο ή διάρροια.

Κοτόπουλο

Από τις πιο πλούσιες πηγές σε πρωτεΐνη, το κοτόπουλο είναι καλύτερα να καταναλώνεται άμεσα μόλις μαγειρευτεί. Όταν ξαναζεσταθεί στο φούρνο μικροκυμάτων η σύνθεση των πρωτεϊνών του αλλάζει, καθώς διασπάται με διαφορετικό τρόπο και, έτσι, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης στομαχικών διαταραχών. Σημειώστε, επιπλέον, ότι με το ζέσταμα στο φούρνο μικροκυμάτων χάνονται και κάποια από τα θρεπτικά συστατικά του.

Ψάρι

Ο πιο γρήγορος και επιτυχημένος τρόπος για να «πειράξετε» τους συναδέλφους σας στη δουλειά να ζεστάνετε ψάρι στο φούρνο μικροκυμάτων. Εκτός του ότι η μυρωδιά του ψαριού δεν φεύγει εύκολα από τον φούρνο μικροκυμάτων, το ζέσταμά του σε αυτόν το στεγνώνει από τα όποια υγρά είχαν διατηρηθεί κατά το ψήσιμό του, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα έντονο στα λεπτά φιλέτα ψαριού.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί είναι καλό να πίνουμε ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό μας

Καφές

Η οξύτητα του καφέ αυξάνεται καθώς αυτός κρυώνει, προσδίδοντάς του μια πιο πικρή γεύση. Το ζέσταμά του στο φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφει τα όποια εναπομείναντα αρωματικά συστατικά του, δημιουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο μια δυνατή γεύση. Για να αποφύγετε αυτό το «έγκλημα» στη γεύση του καφέ αποθηκεύστε τον σε ένα θερμός ή ακόμη καλύτερα φτιάξτε καινούριο από την αρχή.
Τροφές που έχετε ήδη ξαναζεστάνει

Η επαναθέρμανση ενός φαγητού που έχει ψυχθεί είναι κανόνας ότι γίνεται μόνο μία φορά. Κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί όσες περισσότερες φορές θερμαίνετε ένα τρόφιμο, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος να αναπτυχθούν διάφορα βακτηρίδια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και δηλητηρίαση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *