Τα κύρια συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά

Τα κύρια συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά

Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά.

Η σκωληκοειδίτιδα προκαλείται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, μιας μικρής σωληνοειδούς δομής που συνδέεται με το παχύ έντερο. Μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, αν και σπάνια επηρεάζει παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, αλλά οποιοσδήποτε γιατρός θα είναι σε θέση να το διαγνώσει σωστά και να αποφασίσει εάν θα κάνει ή όχι χειρουργική επέμβαση.

Τι προκαλεί την σκωληκοειδίτιδα;

 

Η σκωληκοειδής σας απόφυση μπορεί να φραγεί για πολλούς λόγους:

Η παρουσία ξηρής περιττωματικής ύλης.
Φλεγμονή των λεμφαδένων στα έντερα.
Η παρουσία παρασίτων.
Όταν η απόφυσή σας φράζει, δημιουργείται φλεγμονή και εμφανίζεται το πρώτο σύμπτωμα: πόνος. Όταν συμβεί αυτό, τα βακτήρια αρχίζουν να αναπαράγονται πολύ γρήγορα. Η απόφυση μολύνεται και μπορεί να σπάσει εάν δεν απομακρυνθεί γρήγορα, γεγονός που θέτει σοβαρά σε κίνδυνο την υγεία ενός παιδιού.

Τα κύρια συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά

Ακριβώς όπως η απόφυση μπορεί να ποικίλει σε μέγεθος και τοποθεσία από το ένα άτομο στο άλλο, υπάρχουν μεταβλητά συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά . Αυτά τα συμπτώματα είναι αρκετά συνηθισμένα. Μπορεί επίσης να προέρχονται από άλλες ασθένειες, από απλή δυσπεψία μέχρι κάτι πιο περίπλοκο.

Λογικά, δεν θα εμφανιστούν όλα τα παρακάτω συμπτώματα. Για αυτόν τον λόγο, δείτε έναν γιατρό μόλις παρατηρήσετε ένα συνδυασμό αυτών. Θα έχουν την εμπειρία να διαγνώσουν σωστά τη νόσο.

Η απόφυση μπορεί να σπάσει μεταξύ 24 και 72 ωρών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, οπότε η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ασθένεια που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

1- Κοιλιακό άλγος, από τα συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας

Αυτό είναι το πιο σημαντικό από τα κοινά συμπτώματα. Ο πόνος θα βρίσκεται γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια μετακινείται στο κάτω δεξιά μέρος της κοιλιάς.

Διαβάστε Επίσης  Η καρδιά αγαπάει την κίνηση

Επιδεινώνεται υπό ελαφριά πίεση, με βαθιά αναπνοή ή κατά τη διάρκεια της κίνησης. Μπορεί επίσης να υπάρχει δυσκαμψία στους κοιλιακούς μύες ή πόνος κατά την ούρηση ή την εντερική κίνηση.

2-Εμετός και απώλεια όρεξης

Η ζάλη, η ναυτία, ο εμετός και η απώλεια όρεξης συμβαίνουν συνήθως όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει σκωληκοειδίτιδα.

Αυτά τα συμπτώματα είναι επίσης κοινά με άλλες ασθένειες. Πρέπει να υποψιαστούμε ότι σχετίζεται με σκωληκοειδίτιδα εάν υπάρχει και πόνος.

 

3-Λευκοκυττάρωση

Όταν υπάρχει φλεγμονή ή μόλυνση, το σώμα υπερασπίζεται τον ασθενή με τη δημιουργία περισσότερων λευκών αιμοσφαιρίων.

Με εργαστηριακές εξετάσεις, μπορεί να δει μια εμφανή αύξηση στον αριθμό των λευκοκυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος.

Λιγότερο κοινά συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας

4-Πυρετός

Κατά τις πρώτες ώρες της νόσου μπορεί να υπάρχει πυρετός, ειδικά σε παιδιά, αν και αυτό δεν είναι συνηθισμένο. Ένας υψηλός πυρετός μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν έχει προχωρήσει η φλεγμονή και έχει σπάσει η απόφυση, οπότε οποιοδήποτε απόβλητο μέσα στο όργανο έχει περάσει στην κοιλιακή κοιλότητα.

5-Διάρροια ή δυσκοιλιότητα

Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι κοινά, αλλά εμφανίζονται. Η διάρροια δεν θα είναι ακραία. Θα εμφανιστεί σε μικρές ποσότητες και με βλέννα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα.

6-Πρήξιμο στην κοιλιά, από τα συμπτώματα σκωληκοειδίτιδας

Μια πρησμένη κοιλιά μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας στη σπάνια περίπτωση που ο ασθενής είναι μικρό παιδί ή μωρό.

Πώς τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία;

Σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών και ως την εφηβεία, τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας είναι παρόμοια με αυτά των ενηλίκων: κοιλιακό άλγος, εμετός και απώλεια όρεξης.

Η σκωληκοειδίτιδα σε παιδιά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους είναι πολύ σπάνια. Το κύριο σύμπτωμα εδώ είναι η κοιλιακή διόγκωση και το πρήξιμο. Το επόμενο κοινό σύμπτωμα είναι ο εμετός και η απώλεια της όρεξης. Ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιορίσετε αν υπάρχει πόνος επειδή το παιδί δεν μπορεί να το επισημάνει.

Διαβάστε Επίσης  Ελλείψεις φαρμάκων: «Κλειδώνονται» 94 κατηγορίες για «ανοιχτές» συνταγές

Δεδομένου ότι η σκωληκοειδής απόφυση στα βρέφη είναι τόσο μικρό, είναι δύσκολο να παρουσιαστεί παρεμπόδιση και φλεγμονή.

Παρόμοια, η σκωληκοειδίτιδα είναι σπάνια σε παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και πέντε ετών. Όταν συμβαίνει, τα κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος, ο πυρετός και ο εμετός. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι αν πιέσετε την κοιλιά του παιδιού, μπορεί να παραπονιέται για έντονο πόνο.

Για παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 12 ετών, η τυπική μετακίνηση του πόνου από το κέντρο της κοιλιάς στο κάτω δεξιά μέρος ενδέχεται να μην συμβεί. Μερικοί από αυτούς τους ασθενείς αναπτύσσουν πυρετό και διάρροια, αν και σπανίως.

 

Η λύση: πηγαίνετε στο γιατρό

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την απομάκρυνση της απόφυσης χειρουργικά (σκωληκοειδεκτομή), μια διαδικασία με πολύ λίγες επιπλοκές. Δεν υπάρχει θεραπεία που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι ή φυσική θεραπεία για τη μείωση της φλεγμονής του παραρτήματος.

Εάν η μολυσμένη απόφυση δεν αφαιρεθεί, μπορεί να σπάσει και να εξαπλώσει βακτήρια σε όλο το σώμα. Μια λοίμωξη που προκαλείται από ρήγμα στην απόφυση είναι πολύ σοβαρή: μπορεί να σχηματίσει ένα απόστημα (μια λοίμωξη γεμάτη πύον) ή να εξαπλωθεί σε όλη την κοιλιά (αυτό που είναι γνωστό ως περιτονίτιδα).

Οι γιατροί είναι συνήθως σε θέση να ανιχνεύσουν με ακρίβεια την σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά, εκτός αν υπάρχει μη φυσιολογικός πόνος ή όταν ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να περιγράψει πολύ καλά τα συμπτώματά του.

Μια σκωληκοειδεκτομή είναι μια κοινή διαδικασία και ο ασθενής θα επιστρέψει στο σπίτι μετά από δύο έως τρεις ημέρες στο νοσοκομείο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *