Όταν το παιδί μου κάνει bullying στους άλλους

Όταν το παιδί μου κάνει bullying στους άλλους

Το bullying ή ο σχολικός εκφοβισμός είναι όταν το παιδί φοβίζει, απειλεί ή ασκεί βία επανειλημμένα και με πρόθεση σε άλλο παιδί. Μπορεί να είναι λεκτική, σωματική, βία μέσω του Ίντερνετ ή να μιλά άσχημα και να διαδίδει φήμες για άλλα παιδιά.

Οι ενδείξεις ότι το δικό σας παιδί μπορεί να ασκεί bullying είναι η μυστικοπάθεια, η κατοχή χρημάτων ή αντικειμένων που δεν του ανήκουν και όταν μιλά αρνητικά ή επιθετικά για άλλα παιδιά. Πριν προβείτε σε συμπεράσματα, θα πρέπει να μιλήσετε μαζί του για το πώς τα πηγαίνει με τους συμμαθητές και αν αντιμετωπίζει προβλήματα το ίδιο.

Τι να κάνετε. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει πρόβλημα. Στη συνέχεια, πρέπει να μιλήσετε με το παιδί ώστε να καταλάβει ότι είναι λάθος, όποιες και αν είναι οι συνθήκες. Το επόμενο βήμα είναι να πείτε στο παιδί ότι θέλετε να συνεργαστείτε ώστε να αλλάξουν αυτές οι συνθήκες αλλά με υποστήριξη και αγάπη. Συμπεριλάβετε το σχολείο με ένα θετικό και εποικοδομητικό τρόπο:

Διαβάστε Επίσης  Πόσο ασφαλές είναι πραγματικά το κινητό τηλέφωνο ενός παιδιού;

Ενημερώστε πρώτα για το παιδί σας για αυτό που σκοπεύετε να κάνετε
Κλείστε ραντεβού με το δάσκαλο του παιδιού
Συζητήστε το πρόβλημα εκτεταμένα και μάθετε ποια είναι η πολιτική του σχολείου σε τέτοια περιστατικά
Ρωτήστε να μάθετε τι είναι αυτό που μπορείτε να κάνετε από τη δική σας πλευρά
Βρείτε ένα πλάνο μαζί

Αν το παιδί νιώθει ντροπή, είναι σημαντικό να νιώσει άνετα μαζί σας. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι να επιδείξετε εσείς οι ίδιοι σεβασμό και νοιάξιμο στη συμπεριφορά σας, εφόσον είστε το πρότυπό του. Βοηθήστε το να νιώθει καλά με τον εαυτό του και να αναπτύξει θετικές σχέσεις. Ακούστε τον με ενσυναίσθηση και μην τον κριτικάρετε. Επιτρέψτε του όμως να μπορεί να εκφράζει και τα δύσκολα συναισθήματα, όπως ο θυμός και η λύπη.

Διαβάστε Επίσης  Συμβουλές για ένα παιδί που βαριέται να διαβάσει

Γιατί φέρεται έτσι το παιδί; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Ίσως έχει βιώσει το ίδιο επιθετική συμπεριφορά στο σπίτι ή έχει μάθει να είναι προκατειλημμένο απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Ή έτσι νιώθει ότι έχει τον έλεγχο των καταστάσεων. Χρειάζεται λοιπόν να εντοπίσετε μαζί τη ρίζα του προβλήματος και να βοηθήσετε το παιδί να αισθανθεί καλύτερα, κυρίως με τον εαυτό του.

Πηγή: vita.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *