Λάχανο: Διατροφικός θησαυρός με αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Λάχανο: Διατροφικός θησαυρός με αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Εάν το λάχανο δεν είναι η βάση του μενού σας για τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες, θα πρέπει να φροντίσετε να γίνει, καθώς αποτελεί ένα πολύ νόστιμο λαχανικό που είναι παράλληλα και ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό.

Το λάχανο μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε πολλές ασθένειες, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, ενώ είναι ένα από τα θρεπτικά λαχανικά που υπάρχουν.

Είναι επίσης και ένα από τα πιο προσιτά. Με μια ατελείωτη ποικιλία σχημάτων, μεγεθών, γεύσεων και υφών, υπάρχουν πολλοί νόστιμοι τρόποι να προσθέσετε αυτό το λαχανικό στην διατροφή σας.

Το… βιογραφικό του

Το λάχανο είναι ένα μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών που περιλαμβάνουν επίσης το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το Bok Choy, το κουνουπίδι και τα γογγύλια. Αυτό που κάνει τα σταυρανθή λαχανικά τόσο εξαιρετικά είναι η περιεκτικότητά τους σε φυτοχημικά που ονομάζονται γλυκοσινολάτες. Μόλις καταναλωθούν οι γλυκοσινολάτες μετατρέπονται σε δραστικές ενώσεις που ονομάζονται ισοθειοκυανάτες και ινδόλες, που έχουν αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις.

Διαβάστε Επίσης  Μπάμιες: Οφέλη στη διατροφή

Ενα ένζυμο στα σταυρανθή λαχανικά που ονομάζεται μυροσινάση, μετατρέπει τις γλυκοσινολάτες σε ισοθειοκυανάτες, όταν ψιλοκόβεται και μασιέται. Ωστόσο, αυτό το ένζυμο καταστρέφεται από τη θερμότητα, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να παρα-μαγειρεύετε το λάχανο, αλλά και τα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά σας, γιατί έτσι μειώνετε την ισχύ τους να καταπολεμήσουν τις ασθένειες.

Τα σταυρανθή λαχανικά, επομένως και το λάχανο, όταν καταναλώνονται σε τακτική βάση, έχει αποδειχθεί πως έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, αξιολόγησαν γυναίκες από την Πολωνία που ήταν μετανάστριες στο Σικάγο και το Ντιτρόιτ, καθώς παρατηρήθηκε ότι σ’ αυτές ο καρκίνος του μαστού τριπλασιάστηκε όταν μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστον 3 μερίδες λάχανο την εβδομάδα, είτε ωμό, είτε μαγειρεμένο, είτε ξινολάχανο, είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν μόνο μία μερίδα την εβδομάδα. Αξιοσημείωτο ήταν επίσης το γεγονός ότι το λάχανο που μαγειρεύτηκε για πολλή ώρα δεν είχε καμία επίδραση στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε Επίσης  Ποιά θεωρούν οι ερευνητές ως πιο υγιεινή τροφή στον κόσμο

Mισό φλιτζάνι (125ml) ωμό κόκκινο λάχανο περιέχει:

Ποικιλίες
Οι ποικιλίες του λάχανου διαφέρουν στο μέγεθος, το χρώμα, την υφή και τη γεύση. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες του λάχανου είναι:

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *