Άνοια: Υπάρχει τρόπος να την προλάβετε;

Άνοια: Υπάρχει τρόπος να την προλάβετε;

Οι πνευματικές και σωματικές δραστηριότητες που επιλέγει κανείς σε νεότερη ηλικία, μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή του προβλήματος.

Η άνοια και το Αλτσχάιμερ εμφανίζονται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ερευνητές επισημαίνουν όμως ότι οι δραστηριότητες που επιλέγουμε σε νεότερη ηλικία, μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των εκφυλιστικών ασθενειών.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, οι ερευνητές στη Σουηδία διαπίστωσαν ότι οι δραστηριότητες που «ακονίζουν» το μυαλό και η σωματική άσκηση μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων τύπων άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη εξέτασε 800 γυναίκες που ήταν κατά μέσο όρο 47 ετών, τις οποίες οι ερευνητές παρακολούθησαν για 40 χρόνια. Στην αρχή της μελέτης, οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις πνευματικές και σωματικές τους δραστηριότητες, οι οποίες περιλάμβαναν τα πάντα, από ανάγνωση βιβλίων και επισκέψεις σε μουσεία μέχρι την παρακολούθηση συναυλιών και τις επισκέψεις στην εκκλησία.

Διαβάστε Επίσης  Συχνοί πονοκέφαλοι: Μια σημαντική και αναπάντεχη αιτία εμφάνισής τους

Οι φυσικές δραστηριότητες περιλάμβαναν το περπάτημα, την κηπουρική, το τέννις, την ποδηλασία, την κολύμβηση ή τη συμμετοχή σε ανταγωνιστικά αθλήματα.

Με βάση το πόσο συχνά πραγματοποιούσαν αυτές τις δραστηριότητες, οι επιστήμονες κατέταξαν τις γυναίκες σε δύο κατηγορίες. Έξι φορές κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε γνωστικές εξετάσεις για να αξιολογηθεί η διανοητική τους οξύτητα, ενώ οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με οποιεσδήποτε διαγνώσεις άνοιας.

Οι γυναίκες που ασχολούνταν περισσότερο με πνευματικές δραστηριότητες μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε τύπου άνοιας κατά 34%. Επίσης, εκείνες που ασκούνταν τακτικά μέσα στην εβδομάδα, είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας και Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με εκείνες που ασκούνταν λιγότερο.

Διαβάστε Επίσης  Πώς η τηλεόραση γερνά τον εγκέφαλό μας;

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα θα δώσουν ελπίδα στους ανθρώπους», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Jenna Najar, από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. «Η άνοια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπισή της. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η διανοητική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική δραστηριότητα για να διατηρήσουμε ή να αυξήσουμε τις πιθανότητες να γεράσουμε υγιώςς».

Πηγή: Time

ΑΝΟΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *