Κεφαλαλγία: Μπορεί να οφείλεται και στο ρινικό διάφραγμα

Κεφαλαλγία: Μπορεί να οφείλεται και στο ρινικό διάφραγμα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, 8 στα 10 άτομα υποφέρουν από σκολίωση ρινικού διαφράγματος. Το ρινικό διάφραγμα είναι το κεντρικό τμήμα του σκελετού της μύτης και είναι αυτό που χωρίζει τα δύο ρουθούνια, διαμορφώνοντας συμμετρικά δεξιά και αριστερά τις δύο κοιλότητες.

Όταν το ρινικό διάφραγμα είναι στραβό, δημιουργείται αυτό που είναι γνωστό στους γιατρούς ως σκολίωση ρινικού διαφράγματος. Ένα άτομο που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, συνήθως εμφανίζει κάποια από τα εξής συμπτώματα: κακή ποιότητα ύπνου, ροχαλητό, λαχάνιασμα, εύκολη κόπωση, ακόμα και φλεγμονές όπως ιγμορίτιδα, ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα και ωτίτιδα. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στο γεγονός ότι το άτομο αναγκάζεται να αναπνέει και από το στόμα, ακόμα και μόνο από το στόμα.

Διαβάστε Επίσης  Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη όπως και ένας έμπειρος γιατρός

Τις περισσότερες φορές, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος δεν είναι εμφανής και μπορεί να γίνει αντιληπτή από το άτομο κυρίως μέσω των συμπτωμάτων. Η δημιουργία της σκολίωσης μπορεί να οφείλεται σε ρινική κάκωση, η οποία προκαλεί μετατόπιση του ρινικού διαφράγματος. Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά συχνό σε αθλητές.

Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος είναι και η κεφαλαλγία. Οι πονοκέφαλοι που εμφανίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλονται στις χρόνιες ή οξείες λοιμώξεις που προκαλούν τα βακτήρια, τα οποία αναπτύσσονται πολύ εύκολα σε περιβάλλον που δημιουργείται συχνά υπερβολική βλέννα. Τα άτομα που εμφανίζουν συχνά τέτοιου είδους κεφαλαλγίες αναφέρουν πως ταυτόχρονα νιώθουν ένα μπούκωμα στη μύτη και πίεση γύρω από τα μάτια, τα μάγουλα και το μέτωπο, συμπτώματα όμως που δεν οφείλονται σε ιγμορίτιδα.

Διαβάστε Επίσης  Τι επιδεινώνει την υγεία ενός ασθενούς που έχει περάσει έμφραγμα

Για να διαγνωστεί ωστόσο το πρόβλημα χρειάζεται οπωσδήποτε η εξέταση από έναν ΩΡΛ. Αν η κλίση του διαφράγματος είναι μικρή, το άτομο μπορεί να ανακουφιστεί από τις κεφαλαλγίες μέσω απλών φαρμάκων (αποσυμφορητικών, αναλγητικών, αντιισταμινικών και κορτικοστεροειδών σπρέι που μειώνουν τη συμφόρηση και τον πόνο). Αν η κλίση είναι πολύ μεγαλύτερη και δυσλειτουργική, ο γιατρός συχνά συστήνει χειρουργική επέμβαση.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *