Φορολογικές δηλώσεις: Ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα θα λάβει φέτος κάθε σύζυγος

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα θα λάβει φέτος κάθε σύζυγος

Το δικό του ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα θα λάβει εφέτος κάθε σύζυγος, ανεξάρτητα από το εάν το ζευγάρι επιλέξει να υποβάλει κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει τέλος στους συμψηφισμούς φόρου εισοδήματος μεταξύ συζύγων και στη βεβαίωση στο όνομα του συζύγου ξεκαθαρίζοντας ότι στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συζύγων, θα γίνεται χωριστή βεβαίωση φόρου και δεν θα γίνεται συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.

Ο κάθε σύζυγος δηλαδή θα πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί, ενώ αν για έναν από τους δύο προκύπτει επιστροφή φόρου, θα τη λαμβάνει χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου.

Με το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα δεν αλλάζει τίποτα ως προς το ύψος του φόρου, αφού και σήμερα ο φόρος υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο, ανάλογα με τα εισοδήματά του, τα τεκμήρια, τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα, τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί. Η βασική αλλαγή είναι ότι εάν για τον ένα σύζυγο προκύπτει πληρωμή φόρου και ο δεύτερος έχει να λάβει επιστροφή, η εφορία δεν θα συμψηφίζει τα δύο ποσά.

Διαβάστε Επίσης  ΔΕΗ: Αυτό είναι το νέο σύστημα διακανονισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών

Ο κάθε σύζυγος θα είναι υπόχρεος μόνο για το δικό του ποσό. Αν πρέπει να πληρώσει, θα έχει στη διάθεσή του τις δόσεις που προβλέπει ο νόμος, ενώ αν δικαιούται επιστροφή θα μπορεί να την εισπράξει ανεξάρτητα από το εάν ο άλλος σύζυγος χρωστάει στην εφορία. Μέχρι τώρα ο συμψηφισμός του φόρου εισοδήματος στις δηλώσεις των εγγάμων ευνοούσε τον ή τη σύζυγο που είχε να πληρώσει φόρο εισοδήματος, καθώς η επιστροφή φόρου του άλλου συζύγου περιόριζε τον «λογαριασμό».

Διαβάστε Επίσης  Τα προϊόντα στο "καλάθι του νοικοκυριού" θα φτάσουν τα 60 - Εντάσσεται και το μοσχάρι

Από τη στιγμή που η βεβαίωση του φόρου θα γίνεται από φέτος χωριστά για τα ζευγάρια, δεν υπάρχει λόγος οι έγγαμοι να υποβάλουν ξεχωριστή δήλωση παρά μόνο στην περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν θέλει να εμφανίσει τα εισοδήματά του στον άλλο, όπως σημειώνουν κύκλοι της ΑΑΔΕ. Μέχρι στιγμής πάντως περισσότεροι πάνω από 4.000 έγγαμοι φορολογούμενοι έχουν γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ την επιθυμία τους για υποβολή χωριστών δηλώσεων. Η προθεσμία για όσους θέλουν να προχωρήσουν σε «φορολογικό διαζύγιο» λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *