Σκόρδο, ένα φυσικό φάρμακο

Σκόρδο, ένα φυσικό φάρμακο

Σκόρδο, ένα φυσικό φάρμακο

Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αλλά η κατανάλωση σκόρδου έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία, κατέληξαν οι ερευνητές.

Μια μελέτη διαπίστωσε πως το κοινό καρύκευμα μπορεί να βοηθήσει στην περικοπή του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Το πόσο όμως υγιές είναι το σκόρδο, έχει να κάνει με την προετοιμασία του, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Η ομάδα πραγματοποίησε μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας γύρω από το σκόρδο, καθώς οι μελέτες για τα οφέλη του στην υγεία ήταν ασυνεπείς.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Πίτερ Ρόουζ εξήγησε πως ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων ήταν πιθανότατα εξαιτίας των πολλών ενώσεων στο σκόρδο και κυρίως των θειϊκών.

Διαφορετικά επίπεδα των ενώσεων απελευθερώνονται ότι ψιλοκόβει κανείς το σκόρδο και όταν το πιέζει για το λάδι του, ή το ζυμώνει σε αλκοόλη – γνωστή ως «αρχαία θιβετιανή σκόνη». Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τα εντυπωσιακά διαφορετικά αποτελέσματα στις επιπτώσεις στην υγεία από το σκόρδο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Διαβάστε Επίσης  Χρυσό γάλα: Ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντικαρκινικό ελιξήριο

Αλλά ο Δρ. Ρόους και οι συνάδερφοί του, παραδέχθηκαν πως εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο ως προς το ποια μέθοδος κατανάλωσης σκόρδου είναι η πιο ευεργετική. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν ακόμη να παρέχουν αξιόπιστες αποδείξεις σχετικά με το αν το μάσημα μιας σκελίδας σκόρδου θα προσφέρει περισσότερα οφέλη από την κατανάλωση μιας φέτας σκορδόψωμου.

Όπως είπε ο Δρ. Ρόουζ: «Κάθε μία από αυτές τις προπαρασκευαστικές μορφές θα μπορούσε να έχει διαφορετική επίδραση στα συστήματα των θηλαστικών. Κι αυτό κάνει την έρευνα αυτή τόσο περίπλοκη, γιατί δεν καταλαβάινουμε πραγματικά πώς μεταβολίζονται αυτές οι ενώσεις στον άνθρωπο».

Το σκόρδο είναι μέλος της οικογένειας των φυτών allium, μαζί με τα κρεμμύδια, τα πράσα και το σχοινόπρασο, τα οποία απορροφούν θειικό άλας από το έδαφος.

Αυτές οι ενώσεις θείου είναι εκείνες που δίνουν στο σκόρδο ξεχωριστή γεύση και παρατεταμένη μυρωδιά.

Οι ερευνητές είχαν βρει στο παρελθόν πως μερικές φορές η κατανάλωση σκόρδου έχει βιολογικά αποτελέσματα, ενώ άλλες φορές δεν κάνει τίποτα.

Διαβάστε Επίσης  Χυμός πατάτας, από τις καλύτερες θεραπείες κατά της κολίτιδας

Ο Δρ Ρόουζ δήλωσε: «Όταν πρόκειται για μελέτες ανθρώπινης παρέμβασης, υπάρχουν πολλές ανισότητες. Νομίζω ότι χρειάζεται επανεξέταση, μόνο και μόνο λόγω της πολυπλοκότητας της ποικιλίας αυτών των ειδών και της διαφορετικής κατανομής τους μεταξύ των διαφόρων προϊόντων σκόρδου».

Το σκόρδο έχει βρεθεί ότι έχει σημαντική επίδραση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε πειραματικές και κλινικές μελέτες και έχει βρεθεί ότι περιέχει πολλές ισχυρές ενώσεις με αντικαρκινικές ιδιότητες- ιδιαίτερα τα παράγωγα αλλυλοσουλφιδίου.

Προς το παρόν, ωστόσο, ο Δρ. Ρόουζ λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται πως το σκόρδο δεν είναι «πανάκεια» αν και υπάρχουν δυνητικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή του.

Γράφοντας στο περιοδικό « Trends in Pharmacological Sciences», πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα μεμονωμένο φυτικό είδος που να προσφέρει θεραπεία σε όλα. Αλλά υπάρχουν σίγουρα είδη φυτών που συνδέονται στενά με τη μείωση του κινδύνου ασθένειας στους ανθρώπους».

iefimerida.gr

ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *