Θεραπεύοντας την αϋπνία: Ένα νέο όπλο στη μάχη για την κατάθλιψη;

Θεραπεύοντας την αϋπνία: Ένα νέο όπλο στη μάχη για την κατάθλιψη;

Θεραπεύοντας την αϋπνία: Ένα νέο όπλο στη μάχη για την κατάθλιψη;

Οι ψυχίατροι διαχρονικά θεωρούν ότι η κατάθλιψη προκαλεί αϋπνία, αλλά τα νέα ερευνητικά δεδομένα μας καλούν να κοιτάξουμε και προς την ανάποδη κατεύθυνση: Η έρευνα δείχνει ότι η αϋπνία μπορεί στην πρα
γματικότητα να προηγείται της κατάθλιψης και να συμβάλλει στην εμφάνισή της. Σαφώς, αυτή η αιτιώδης σχέση είναι αμφίδρομη. Ωστόσο, δύο έρευνες έδειξαν ότι η βραχεία γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την αϋπνία (cognitive behavioral therapy) όταν συνδεθεί με ένα τυπικό αντικαταθλιπτικό χάπι, μπορεί να έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα τόσο στην αϋπνία, όσο και την κατάθλιψη.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ryerson University στο Τορόντο του Καναδά βρήκε ότι η γνωστική θεραπεία για την αϋπνία, μια πιο σύντομη και λιγότερο σε βάθος θεραπεία, είχε θεαματικά αποτελέσματα. Περίπου το 87 τοις εκατό των ασθενών των οποίων η αϋπνία αντιμετωπίστηκε μέσα σε τέσσερις συνεδρίες είδαν σοβαρή μείωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης, μείωση σχεδόν διπλάσια από αυτούς στους οποίους η αϋπνία δεν αντιμετωπίστηκε θεραπευτικά.

Διαβάστε Επίσης  Αχαριστία: Η αρρώστια της ψυχής

Αυτή η σύντομα παρέμβαση για την αϋπνία βοήθησε τους ασθενείς να καθιερώσουν μια σταθερή ώρα αφύπνισης, να σηκώνονται από το κρεβάτι όταν δεν μπορούσαν αν κοιμηθούν, να αποφεύγουν το διάβασμα και την τηλεόραση ή άλλες δραστηριότητες στο κρεβάτι και να μειώσουν τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η έρευνα αυτή φαίνεται να είναι σε συμφωνία με μια μελέτη του 2008 που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Stanford. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα αντιμετώπιζαν τόσο κατάθλιψη, όσο και αϋπνία και λάμβαναν αντικαταθλιπτική αγωγή. Περίπου το 60% από αυτούς στους οποίους συμμετείχαν σε γνωσιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση της αϋπνίας ανέκαμψαν πλήρως από την κατάθλιψη, σε σύγκριση με το 33 % όσων δεν έλαβαν θεραπεία για την αϋπνία.

Διαβάστε Επίσης  Η Ελλάδα δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε εθισμό στο διαδίκτυο

Τα αποτελέσματα αυτά, εφόσον επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες στο μέλλον, μπορεί να αποτελέσουν μια πραγματική ανατροπή στον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη.

Πηγή: The New York Times

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *