Πρασοκρεατοτυρόπιτα-Βασιλόπιτα της Μακεδονίας

Πρασοκρεατοτυρόπιτα-Βασιλόπιτα της Μακεδονίας

Η απόλυτη πίτα του χειμώνα που συνδυάζει τον κιμά με τη γλύκα του πράσου και της γραβιέρας μαζί με ελαφρά αρώματα μπαχαρικών και καπνισμένου αλλαντικού. Στη Μακεδονία όταν τη φτιάχνουν την Πρωτοχρονιά της βάζουν φλουρί και την κάνουν “Βασιλόπιτα”

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας χωριάτικο για πίτες (8 φύλλα)
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
700γρ. κιμά ανάμικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο ή μόνο χοιρινό
5 πράσα καθαρισμένα (μόνο το άσπρο μέρος τους) σε λεπτές ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
7 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
1½ φλιτζάνι γραβιέρα ή κασέρι τριμμένο
1½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ποτήρι κρασί λευκό
1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνετε τα πράσα μαζί με το τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε ένα κρασοπότηρο νερό και αφήνετε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και να μαλακώσουν τα πράσα.

Διαβάστε Επίσης  Πρασόρυζο με καρότα

Ρίχνετε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και το ψιλοκομμένο μπέικον. Συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά επιπλέον μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.

Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και τον μαϊντανό. Μαγειρεύετε λίγο ακόμα μέχρι να στεγνώσει εντελώς η γέμιση. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει. Ρίχνετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε το ταψί σας και στρώνετε τα τέσσερα πρώτα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα ένα. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και γυρίζετε μέσα τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί. Στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Συγυρίζετε την πίτα περιμετρικά και την χαράζετε με ένα μαχαίρι φροντίζοντας να φτάσει αρκετά βαθειά, σχεδόν μέχρι τα κάτω φύλλα.

Διαβάστε Επίσης  Πατάτες ψητές αλά καρμπονάρα

Την ψήνετε στο φούρνο στους σκεπασμένη με μια λαδόκολλα για 45 λεπτά περίπου. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά. Ξεφουρνίζετε την πίτα και την αφήνετε να κρυώσει ελαφρά. Τη σερβίρετε σε πιατέλα μαζί με μια ωραία πράσινη σαλάτα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food Styling: Aντωνία Κατή

Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά!!!!

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *