Τι είναι αυτό που σε κάνει χαρισματική;

Τι είναι αυτό που σε κάνει χαρισματική;

Τι είναι αυτό που σε κάνει χαρισματική;

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η νοημοσύνη και η εμφάνιση ενός ανθρώπου λίγο ρόλο παίζουν μπροστά στην ετυμολογία και στις γρήγορες απαντήσεις που μπορεί να δώσει, καθώς είναι οι άνθρωποι που απαντούν γρήγορα σε ερωτήσεις, εκείνοι που φαίνονται στα μάτια άλλων ως χαρισματικοί.

Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε σε ένα πρώτο ραντεβού ή να κερδίσετε την εύνοια ενός κοινού ή μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, μην ανησυχείτε αν θα πείτε κάτι έξυπνο, αλλά αν θα πείτε κάτι γρήγορα. Μια ομάδα ψυχολόγων από την Αυστραλία διαπίστωσε πως οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως χαρισματικούς, εκείνους τους ανθρώπους που απαντούν με ταχύτητα σε μια ερώτηση.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 417 άτομα, τα οποία υποβλήθηκαν σε τεστ προσωπικότητας και νοημοσύνης. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους φίλους των συμμετεχόντων να τους βαθμολογήσουν και να τους κρίνουν ως χαρισματικούς, αστείους ή έξυπνους.

Διαβάστε Επίσης  Ο εγκέφαλος των εσωστρεφών: Γιατί συνήθως… σκέφτονται πολύ;

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε 30 ερωτήσεις γενικών γνώσεων, όπως για παράδειγμα “ονομάτισε ένα πολύτιμο πετράδι”, όσο το δυνατόν γρηγορότερα γινόταν. Σε μια δεύτερη φάση, οι ερευνητές πέρασαν και από άλλες δοκιμασίες τους συμμετέχοντες, βάση των οπτικών τους ικανοτήτων. Ειδικότερα, μία από τις δοκιμασίες ήταν να βρουν σε μια οθόνη, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μία τελεία.

Τι σε κάνει χαρισματικό; Η γρήγορη απάντηση

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι άνθρωποι που ήταν γρήγοροι στις νοητικές δραστηριότητες ήταν εκείνοι που είχαν αξιολογηθεί από τον κύκλο τους ως πιο χαρισματικοί.

Ο ερευνητής Willian von Hippel μεταξύ άλλων σημειώνει σχετικά:

«Διαπιστώσαμε ότι το πόσο έξυπνοι ήταν οι άνθρωποι ήταν λιγότερο σημαντικό από το πόσο γρήγοροι ήταν. Έτσι, το να γνωρίζουμε τη σωστή απάντηση σε μια δύσκολη ερώτηση φαίνεται να είναι λιγότερο σημαντικό από το να είμαστε σε θέση να εξετάσουμε έναν μεγάλο αριθμό κοινωνικών απαντήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Διαβάστε Επίσης  Γιατί το μυαλό μου πάει πάντα στο κακό;

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κοινωνική νοημοσύνη είναι κάτι περισσότερο από απλά να γνωρίζουμε το σωστό πράγμα. Η κοινωνική νοημοσύνη απαιτεί επίσης την ικανότητα να εκτελούμε, και η ταχύτητα του μυαλού μας είναι ένα σημαντικό συστατικό αυτής της ικανότητας”, συνεχίζει.

Βέβαια, εμείς να προσθέσουμε πως σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να έχουμε κατά νου την ελληνική παροιμία: “Όποιος βιάζεται σκοντάφτει”, για να μην καταλήξουμε να ακούμε πως είναι “καλύτερα να μασάμε παρά να μιλάμε».

Πηγή:pathfinders.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *