Πρίμουλα

Πρίμουλα

Η πρίμουλα (Primula sp., Primulaceae) είναι πολυετές ποώδες φυτό. Το καλοκαίρι όταν η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, τα φύλλα πέφτουν και το φυτό ληθαργεί. Γι’ αυτό η πρίμουλα χρησιμοποιείται σαν ετήσιο καλλωπιστικό φυτό.

Το γένος Primula περιλαμβάνει 400-500 είδη από τα οποία έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες και υβρίδια. Τα περισσότερα είδη του γένους κατάγονται από εύκρατες περιοχές του Β. ημισφαιρίου. Ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία δίνει στο φυτό, η πολύ πρώιμη ανθοφορία του αλλά και το διακοσμητικό του φύλλωμα.

Εκτός από τους κήπους και τα πάρκα, οι πρίμουλες διακοσμούν μπαλκόνια και βεράντες, φυτεμένες σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Οι διάφορες ποικιλίες διαφέρουν μεταξύ τους, κυρίως στο σχήμα και το χρώμα των ανθέων.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά της πρίμουλας

Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, το ύψος και η διάμετρος της πρίμουλας κυμαίνονται από 10-60 cm. Τα πιο συνηθισμένα είδη έχουν ύψος και διάμετρο μέχρι 30 cm. Τα φύλλα αναπτύσσονται από τη βάση του φυτού σχηματίζοντας ροζέτα. Είναι μεγάλα, έχουν σχήμα ωοειδές έως λογχοειδές και χαρακτηρίζονται από έντονες νευρώσεις. Από το κέντρο της ροζέτας εμφανίζεται το ανθικό στέλεχος. Πάνω σε αυτό αναπτύσσονται, σε ταξιανθίες που ονομάζονται σκιάδια, άνθη πολλά μαζί.

Υπάρχουν είδη και ποικιλίες όπου τα ανθικά στελέχη είναι πολλά, μικρά, εκφύονται από το έδαφος και κάθε ένα φέρει ένα άνθος. Σε πολλά είδη πρίμουλας τα φύλλα, τα ανθικά στελέχη και κάποια σημεία από τα πέταλα, καλύπτονται από μία κηρώδη λευκή ουσία. Τα άνθη είναι μικρά η μεγάλα, μονά ή διπλά, με διάφορα σχήματα (καμπανοειδή, αστεροειδή, επίπεδα) και χρώματα.

Διαβάστε Επίσης  Θαμνώδεις τριανταφυλλιές με μεγάλα τριαντάφυλλα

Το μόνο χρώμα που δεν έχουν οι πρίμουλες είναι το καθαρό μπλε. Τα άνθη σε πολλά είδη έχουν περισσότερα από ένα χρώματα. Οι περισσότερες πρίμουλες ανθίζουν από το Φεβρουάριο μέχρι Μάιο. Ωστόσο υπάρχουν είδη που ανθίζουν κατά το Μάιο – Ιούνιο και άλλα που ανθίζουν το φθινόπωρο.

Καλλιεργητικές φροντίδες στην πρίμουλα

Για τις πρίμουλες λέγεται ότι υπάρχουν τόσα είδη και ποικιλίες που μπορούν να βρεθούν κατάλληλα φυτά για διάφορες κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες. Η πρίμουλα φυτεύεται σε πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη που κρατούν αρκετή υγρασία και αποστραγγίζουν καλά. Φυτεύονται σε ημισκιερές θέσεις αφού πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο και την πολλή ζέστη.

Απαιτούν τακτικό πότισμα με άφθονο νερό, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η προσθήκη οργανικής ουσίας (compost) είναι σημαντική στην καλή ανάπτυξη και ανθοφορία του φυτού. Επιπλέον, η πρίμουλα χρειάζεται προστασία από τα θερμά ή ψυχρά ρεύματα αέρα, καθώς ξεραίνουν τα φύλλα και τα άνθη.

Διαβάστε Επίσης  Γλυκοπατάτες: καλλιέργεια

Πως πολλαπλασιάζεται η πρίμουλα;

Η πρίμουλα πολλαπλασιάζεται από το σπόρο της. Η σπορά γίνεται συνήθως από την άνοιξη έως το Σεπτέμβριο. Πολλαπλασιασμός της πρίμουλας μπορεί να γίνει και με διαίρεση του φυτού, μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των νεαρών φυτών στο παρτέρι κυμαίνονται από 15 – 20 cm.

Εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν την πρίμουλα

Η πρίμουλα προσβάλλεται πιο συχνά από μυζητικά έντομα, όπως είναι οι αφίδες(μελίγκρες). Αυτά προκαλούν κατσάρωμα των φύλλων και λερώνουν το φυτό με τα μελιτώδη εκκρίματα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πληθυσμοί των αφίδων ελέγχονται από τα ωφέλιμα έντομα του κήπου. Επιπλέον, σε περιόδους όπου παρατηρείται υψηλή ατμοσφαιρική και εδαφική υγρασία, το φυτό προσβάλλεται από βοτρύτη (Botrytis sp.), και προκαλείται σήψη των βλαστών και των φύλλων, σχηματίζοντας έτσι μια γκρίζα σκόνη πάνω σε όλα τα τμήματά του.

Φύτευση της πρίμουλας στον κήπο και τη βεράντα

Στον κήπο και τα πάρκα φυτεύεται σε ημισκιερά παρτέρια
Ιδανικό για φύτευση κάτω από δέντρα
Οι χαμηλές ποικιλίες είναι κατάλληλες για βραχόκηπους
Κατάλληλο για δημιουργία χαμηλών πλαισίων
Ιδιαίτερα κατάλληλο για φύτευση σε φυτοδοχείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *