Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά από όλο τον κόσμο!

Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά από όλο τον κόσμο!

Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά από όλο τον κόσμο!

Οι απολαυστικές γεύσεις των Χριστουγέννων δεν περιορίζονται μόνο στη γαλοπούλα και το χοιρινό. Μετά το κυρίως γεύμα, μας περιμένουν τα χριστουγεννιάτικα επιδόρπια, τα οποία είναι εξίσου νόστιμα σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες είναι το τρίπτυχο της… επιτυχίας όσον αφορά το επιδόρπιο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της χώρας μας.

Τι τρώνε, όμως, σε άλλες χώρες για γλυκό τις γιορτινές αυτές ημέρες;

 

Bûche de Noël, Γαλλία

Παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο γλυκό της Γαλλίας, αλλά και του Βελγίου και του Κεμπέκ, το Bûche de Noël είναι ένα κέικ με γέμιση κρέμας βουτύρου, το οποίο τυλίγεται και μοιάζει με κορμό «λουσμένο» με ganache πλούσιας σοκολάτας. Με μια λέξη… κόλαση!

 

Πανετόνε, Ιταλία

Με ρίζες στο Μιλάνο της Ιταλίας, το πανετόνε είναι γλυκό ψωμί με φρούτα, το οποίο οι Ιταλοί τιμούν ιδιαιτέρως σε όλη τη χώρα τα Χριστούγεννα, ενώ έχει διαδοθεί και στη Μάλτα, την Ελβετία και τη Λατινική Αμερική. Οι περισσότεροι το προτιμούν με βούτυρο αντί για μαργαρίνη και η γεύση που αφήνει είναι ντελικάτη λεμονιού, με απαλή υφή.

Διαβάστε Επίσης  Κανταΐφι σιροπιαστό παραδοσιακό

 

Stollen, Γερμανία

Τα γλυκά ψωμιά, τύπου κέικ, έχουν την τιμητική τους και το stollen είναι άλλη μια τέτοια έκδοση. Φτιάχνεται με σταφίδες βουτηγμένες σε Brandy, κεράσια και κάποιες φορές με ζύμη αμυγδάλου. Έχει πυκνή υφή και είναι από τα αγαπημένα των Γερμανών.

 

Truchas de Navidad, Κανάρια Νησιά

Κάνουν θραύση στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και όσοι αγαπούν τα επιδόρπια με κολοκύθα, ξετρελαίνονται και για τα συγκεκριμένα τυλιχτά με γέμιση… γλυκοπατάτας.

 

Banketstaaf, Ολλανδία

Ένα απλό, αλλά άκρως εθιστικό επιδόρπιο, το ολλανδικό Banketstaaf είναι ουσιαστικά αμυγδαλωτό τυλιγμένο σε ζύμη και ψημένο μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένια απόχρωση. Μόλις ψηθεί, του αλείφουν λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι και… έτοιμο.

 

Buñuelos, Μεξικό, Λατινική Αμερική

Αν και η καταγωγή τους είναι από την Ισπανία, τα buñuelos είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στο Μεξικό, την Κολομβία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Παρασκευάζονται με ζύμη, η οποία τηγανίζεται μέχρι να γίνει τραγανιστή και στη συνέχεια προστίθεται σιρόπι, μέλι ή ζάχαρη, θυμίζοντας λουκουμά.

Διαβάστε Επίσης  Γιορτινό χοιρινό κατσαρόλας

 

Brunsli, Ελβετία

Συχνά παρομοιάζονται με brownies, αλλά στην πραγματικότητα φτιάχνονται χωρίς αλεύρι, που σημαίνει ότι είναι ιδανικά για όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη. Μαύρη σοκολάτα και αμύγδαλα αναμειγνύονται, ενώ ένα αβγό «δένει» τα συστατικά μαζί, και στη συνέχεια αναλαμβάνει ο φούρνος. Λίγη κανέλα και γαρίφαλο στο τελείωμα, δίνουν το τέλειο χριστουγεννιάτικο άρωμα.

 

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, Ηνωμένο Βασίλειο

Εντυπωσιακό γλυκό ακόμη και στην εμφάνιση, αφού ακριβώς πριν σερβιριστεί του περιχύνουν λίγο brandy κι έπειτα του βάζουν… φωτιά, δημιουργώντας μικρή μπλε φλόγα πάνω στην πουτίγκα. Στη συνέχεια κόβεται σε κομμάτια και σερβίρεται με σάλτσα κρέμας, «αναγκάζοντας» τους πάντες να αφήσουν χώρο για επιδόρπιο.

 

Μπισκότα με τζίντζερ, Ηνωμένες Πολιτείες

Μπορεί να μην είναι τόσο διάσημα όσο η κολοκυθόπιτα ή η καρυδόπιτα, τα αγαπούν, όμως, μεγάλοι και παιδιά, ενώ πολλοί τα χρησιμοποιούν και σαν στολίδια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το βασικό τους συστατικό είναι το τζίντζερ, ενώ στο κέντρο τους έχουν συνήθως λιωμένα ζαχαρωτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *