Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης

Κυβέρνηση με ημερομηνία λήξης

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται πως είναι το τέλος της κυβέρνησης, τουλάχιστον με τη σημερινή της μορφή, καθώς λίγες μόνο ώρες αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις συνταγματικές τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ και οι οποίες χαρακτηρίζονται «συμβατές» με το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε να “σηκώσει το γάντι”

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Πρώτη Στρατιά στη Λάρισα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σημείωσε ότι θα παραιτηθεί από το υπουργείο και θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση όταν η Συμφωνία ψηφιστεί από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ. Πρόκειται ουσιαστικά για σοβαρή διαφοροποίηση του υπουργού Άμυνας καθώς η μέχρι τώρα θέση του κόμματος ήταν ότι οι κινήσεις αυτές θα γίνουν όταν και αν η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Διαβάστε Επίσης  Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Δεν ξέρει τι σημαίνει να παίρνει κανείς 150 ευρώ, είναι γόνος πλουσίων

«Αν συνεχίσει και ψηφιστεί η συνθήκη των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ, εγώ θα παραιτηθώ από υπουργός Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνοντας όλο το βάρος αυτής της ευθύνης και θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση», είπε ο Πάνος Καμμένος και επανέλαβε ότι η Συμφωνία είναι «νεκρή» κάτι που φαίνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ. Τις οποίες χαρακτήρισε προκλητικές και αλυτρωτικές.

Η δήλωση του Πάνου Καμμένου συνεπάγεται με απόσυρση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση στις 15 Ιανουαρίου, ημερομηνία που σύμφωνα με τα Μέσα της πΓΔΜ θα ψηφιστεί στα Σκόπια η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα κινήθηκε χθες η κυβέρνηση καθώς πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα Σκόπια, σημείωναν ότι:

«Στο πλέον επίμαχο σημείο, δηλαδή στην παράγραφο 3 του άρθρου 49, η νέα διατύπωση που αναφέρεται στη «diaspora» (ομογένεια) είναι αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος. Ως εκ τούτου, ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, της οποίας, πλέον, η πορεία εφαρμογής συνεχίζεται», αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.

Διαβάστε Επίσης  Κακός χαμός στην Επιτροπή της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Και προσθέτουν: «Οι όποιες, τουλάχιστον ατυχείς, δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων (τις οποίες ανακάλεσε τονίζοντας την προσήλωσή του στο άρθρο 4(3)), έγιναν προφανώς για εσωτερικές σκοπιμότητες προκειμένου να εξασφαλίσει την επαρκή στήριξη στη συμφωνία, αλλά η προσήλωσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει».

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει επίσης ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποτελεσματικές δικλείδες ασφαλείας οι οποίες, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας, δεν αφήνουν περιθώρια οποιασδήποτε παρερμηνείας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *