Φυτική χρωστική ουσία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων

 

Φυτική χρωστική ουσία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάζουν τη λειτουργικότητα και ζωή πολλών ανθρώπων παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η «νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως» και μία βασική στρατηγική για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ακολουθεί υγιεινή διατροφή.

Πολλά φρούτα και λαχανικά θα έπρεπε να συνιστούν βασικές διατροφικές επιλογές όσον αφορά στη διατήρηση της καρδιακής υγείας, αφού πρόκειται για τροφές πλούσιες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εντούτοις, ορισμένα φρούτα και λαχανικά αποδεικνύεται τώρα πως έχουν ισχυρότερη προληπτική δράση ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αυτό συμπέραναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Northumbria, στην Αγγλία μέσα από μια νέα συστηματική ερευνητική ανασκόπηση, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Οι επιστήμονες εστίασαν στις μελέτες που διερευνούσαν τις ευεργετικές ιδιότητες της ανθοκυανίνης, μια φυσική χρωστική ουσία που χαρίζει σε πολλά φρούτα και λαχανικά, το χαρακτηριστικό έντονο κόκκινο, μωβ ή μπλε χρώμα.

Διαβάστε Επίσης  Συνταγές ευεργετικών βοτάνων για τα νεφρά

Ορισμένα είδη φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνη περιλαμβάνουν τα μύρτιλα, τα κεράσια και τα σμέουρα. Οι μελιτζάνες, οι γλυκοπατάτες και το κόκκινο λάχανο επίσης περιέχουν αυτή τη χρωστική.

Η ανθοκυανίνη αποτελεί επίσης μια τάξη φλαβονοειδών, φυσικών δηλαδή αντιοξειδωτικών που δρουν σε κυτταρικό επίπεδο και έχουν προστατευτική επίδραση κατά του εκφυλισμού των κυττάρων.



Σύνδεση της ανθοκυανίνης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων

Οι ερευνητές αναγνώρισαν και ανέλυσαν 19 τέτοιες έρευνες που μελετούσαν την επίδραση της ανθοκυανίνης στην υγεία της καρδιάς και του καρδιαγγειακού συστήματος. Συνολικά, τα ευρήματα προέρχονταν από 602.000 συμμετέχοντες από ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία.

Διαβάστε Επίσης  Τα κυριότερα αυτοάνοσα νοσήματα ~ Υπάρχει λύση στα φυσικά ιάματα;

Στη νέα αυτή ανασκόπηση, η ομάδα εστίασε στο πώς συγκεκριμένα η πρόσληψη διατροφικής ανθοκυανίνης συνδέεται με την εμφάνιση ή όχι καρδιαγγειακών ασθενειών ή επεισοδίων και θανάτου.

Βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες με αυξημένα ποσοστά ανθοκυανίνης παρουσίαζαν 9% λιγότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίων νόσων και 8% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιακής νόσου, όταν συγκρίθηκαν με συμμετέχοντες που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες ανθοκυανίνης.

Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία των αποτελεσμάτων, τα οποία προσθέτουν στις ήδη ισχυρές υποθέσεις ότι τα φυσικά φυτικά συστατικά αποτελούν πολύτιμους συμμάχους στην πρόληψη κατά των καρδιαγγειακών ασθενειών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *