Γιατί δεν πρέπει να βγάλεις τη σοκολάτα από τη διατροφή σου

Γιατί δεν πρέπει να βγάλεις τη σοκολάτα από τη διατροφή σου

Γιατί δεν πρέπει να βγάλεις τη σοκολάτα από τη διατροφή σου

Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, διαιτητικές ίνες, καφεϊνη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό, αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α και Ε.

Η σοκολάτα περιέχει και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαβάστε Επίσης  Αγκινάρες: Τρομερές ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά – Απίστευτα οφέλη υγείας για τα οποία δεν είχατε ιδέα

Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας (τα 100γρ. περιέχουν 600mgr πολυφαινολών).

Οι διεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλά επίπεδα προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Επίσης, μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Διαβάστε Επίσης  Η διατροφή που αυξάνει το κολλαγόνο

Βέβαια θα πρέπει να σου πούμε πως δεν πρέπει να το παρακάνεις καθώς η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας έχει και αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό και τη διατροφή σου.

Μπορείς να τρως μέχρι 2 φορές την εβδομάδα μια μικρή σοκολάτα 30 γρ. μετά το μεσημεριανό γεύμα σαν επιδόρπιο!

Καλό είναι να προτιμάς τη μαύρη σοκολάτα (υγείας), καθώς αυτή είναι πιο θρεπτική από τη λευκή σοκολάτα και τη σοκολάτα γάλακτος, ενώ περιέχει και λιγότερες θερμίδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *