Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Θωμάς Χαλβατζής

γλύπτης Θωμάς Χαλβατζής

Έφυγε από τη ζωή ο γλύπτης Θωμάς Χαλβατζής

Πέθανε, σε ηλικία 72 ετών, ο γλύπτης Θωμάς Χαλβατζής, αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα. Ο Θωμάς Χαλβατζής γεννήθηκε το 1946 στην Κοζάνη. Μαθήτευσε κοντά στους Χ.Παπά και Η.Κάσση. ΄Ηταν πολυτάλαντος και ασχολήθηκε με τη γλυπτική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον Καραγκιόζη, ενώ δούλεψε καλλιτεχνικά έργα από φυσητό γυαλί.

Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές στην Ελλάδα («Ζυγός», 1990), στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδά) και είχε πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις («Ελ Γκρέκο», 1977). Φιλοτέχνησε το Ηρώο της Κοινότητας Περάματος στη Λέσβο και ανάγλυφες παραστάσεις σε κτίρια της Αθήνας. Πήρε μέρος σε πολλούς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και σε ομαδικές εκθέσεις που διοργάνωσε το ΕΕΤΕ.

Διαβάστε Επίσης  Όλοι μαζί μπορούμε: «Παίξε Τσιτσάνη μου» - Τα πρώτα ονόματα

Έγραψε το θεατρικό έργο «Το Μυστικό της Ζωής», είχε συστήσει τον θίασο «Αραμπάς» και συνεργάσθηκε στην κινηματογραφική ταινία «Αυτή η νύχτα μένει» του Νίκου Παναγιωτόπουλου το 1999, κ.α.

Ο Θωμάς Χαλβατζής το 1964 οργανώθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη. Μαθητής ακόμα του Νυκτερινού Γυμνασίου, βασανίσθηκε στην Ασφάλεια της Κοζάνης, στις 26 Οκτώβρη του 1961, παραμονές εκλογών της βίας και νοθείας, γιατί πέταγε τρυκάκια της ΕΔΑ για τις εκλογές γυρνώντας από το σχολείο. Στην Καστοριά που έζησε το 1965, κυνηγήθηκε από την Ασφάλεια. Δικάστηκε και καταδικάστηκε με κατηγορία για «αντίσταση κατά της Αρχής». Στη διάρκεια της στράτευσής του στην περίοδο της Δικτατορίας, πέρασε από στρατοδικείο, βασανίστηκε, φυλακίστηκε. Το 1969, μετά την απόλυσή του από το στρατό, οργανώθηκε στην ΚΝΕ και αγωνίστηκε ενάντια στη δικτατορία. Τον συνέλαβαν στην κατάληψη της Νομικής, το 1973, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλακή (έκανε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος). Είναι η μορφή του διακρίνεται πάνω από τα κάγκελα, στην κολώνα, στην κλασική φωτογραφία της Πύλης του Πολυτεχνείου την ώρα που μπήκε το τανκς.

Διαβάστε Επίσης  Η Ελένη του Ευριπίδη στο Κηποθέατρο Παπάγου

Ήταν μέλος του ΣΦΕΑ (Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών) και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδος από το 1991.

Η κηδεία θα είναι πολιτική, και θα γίνει την Πέμπτη 29/11/2018, στις 3.00 μ.μ. στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος/ΕΕΤΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *