100 χρονών πεύκο μεγαλώνει μέσα σε ιερό εκκλησίας στα Γρεβενά

100 χρονών πεύκο μεγαλώνει μέσα σε ιερό εκκλησίας στα Γρεβενά

Αυτή η εκπληκτική εκκλησία βρίσκεται στη Σαμαρίνα. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται μεγάλη γιορτή στο χωριό που συγκεντρώνει επισκέπτες από όλη τη χώρα.

Κάποια στιγμή στις αρχές του 20ού αιώνα ένα μικρό πεύκο φύτρωσε μέσα στο ναό της εκκλησίας, με το πέρασμα των χρόνων μεγάλωσε και σήμερα βγαίνει έξω από την οροφή!

Το δέντρο που είναι πάνω από 100 ετών έχει ξεπεράσει κατά πολύ σε ύψος τον επιβλητικό ναό και είναι το καμάρι των κατοίκων του χωριού.

Διαβάστε Επίσης  Θεσσαλονίκη: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του 17χρονου Αλέξανδρου

Η Μεγάλη Παναγιά -μια υπερβολική σε μέγεθος ξυλόστεγη βασιλική- χτίστηκε στο πιο γνωστό βλαχοχώρι της Πίνδου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, το 1812.

Τοιχογραφήθηκε δέκα χρόνια αργότερα, ενώ σήμερα είναι ο μητροπολιτικός ναός της περιοχής.

Ένα από τα ωραιότερα και ιστορικότερα χωριά της Ελλάδας, η Σαμαρίνα είναι χτισμένη στις παρυφές του όρους Σμόλικα και σε υψόμετρο 1.600 μέτρα, γεγονός που την καθιστά ένα από τα ψηλότερα χωριά στα Βαλκάνια αλλά στην Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης  Πέθανε η Μάρθα Καραγιάννη

Το χωριό βρίσκεται σε ένα εξαιρετικό καταπράσινο τοπίο και έχει περίπου 5.000 κατοίκους τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα λειτουργούν εδώ μόνο μερικοί ξενώνες. Παλιότερα οι κάτοικοι ήταν πολλοί και ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία, με τα “παιδιά της Σαμαρίνας” (από το ομώνυμο δημοτικό τραγούδι) να μαζεύουν τα ζώα τους το χειμώνα και το καλοκαίρι να τα ανεβάζουν στο βουνό.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *