Αυξάνεται πάλι η τιμή της πλαστικής σακούλας

Αυξάνεται πάλι η τιμή της πλαστικής σακούλας

Από την αρχή του χρόνου αλλάζει η τιμή για τη διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων.

Σήμερα οι πλαστικές σακούλες χρεώνονται 0,03 ευρώ και με το ΦΠΑ οι καταναλωτές πληρώνουν 0,04 ευρώ, ενώ από 1η Ιανουαρίου η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,09 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.

Με βάση στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το πρώτο εξάμηνο του 2018 βεβαιώθηκαν 10.788.055 ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους πολίτες 360 εκατ. λεπτές πλαστικές σακούλες στο δίκτυο των μεγάλων σούπερ μάρκετ και των εταιρειών λιανικής.

Το περιβαλλοντικό τέλος αποτελεί δημόσιο έσοδο, εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδεται υπέρ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν πάψει να διαθέτουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, καθώς και ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών που δεν είναι καν υπόχρεοι, όπως οι περιπτερούχοι και οι ασχολούμενοι με το υπαίθριο εμπόριο.

Διαβάστε Επίσης  Δεν πάνε τα πολιτικά πρόσωπα στην Προανακριτική για την Novartis

Το τέλος αποδίδεται ανά τρίμηνο στο Δημόσιο, με την ηλεκτρονική υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους υπόχρεους τον αμέσως επόμενο μήνα από τη λήξη κάθε τριμήνου.

Οι εισπράξεις που αποδόθηκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης από το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής του μέτρου ανέρχονται στα 7,7 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019. Μετά από έντεκα μήνες εφαρμογής του μέτρου, η μέιωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας αναμένεται να φτάσει από 65 έως 80%, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα έχει φτάσει περίπου στα μισά του στόχου που ήθελε τη μείωση της χρήσης από τα 250 τεμάχια ανά άτομο τον χρόνο στα 90, στο τέλος του 2019. Παρά την ικανοποιητική πορεία του μέτρου μείωσης της πλαστικής σακούλας, πάντως, το ελληνικό σκορ στην ανακύκλωση παραμένει χαμηλό, με τη χώρα να θάβει το 82% των αποβλήτων της και τα ποσοστά ανακύκλωσης να μην ξεπερνούν το17%-18% και της κομποστοποίησης το 3,5%-4%.

Οι δήμοι

Λιγότερα δημοτικά τέλη στους δήμους των ΟΤΑ , οι οποίοι θα επιτύχουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, θα φέρει η απόφαση, την οποία θα υπογράψουν άμεσα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Διαβάστε Επίσης  27 Νοεμβρίου: O καιρός σήμερα

Στόχος είναι να κινητοποιηθούν τόσο οι πολίτες όσο και οι δημοτικές αρχές καθώς η πλειονότητα των δήμων δεν κινείται με γοργούς ρυθμούς στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης και οι περισσότεροι δεν έχουν προχωρήσει στη χωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού, μετάλλου και πλαστικού παρά το γεγονός ότι έχει εκπνεύσει η σχετική προθεσμία όσον αφορά στους χώρους συνάθροισης κοινού.

Την κατάσταση αυτή θα επιχειρήσει να αλλάξει το υπουργείο Περιβάλλοντος εφαρμόζοντας την αρχή «πληρώνω όσο πετάω». Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό της Μακεδονίας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

«Οι δήμοι που θα κάνουν τη μεγαλύτερη ανακύκλωση θα πληρώνουν λιγότερα τέλη στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της περιοχής τους, ενώ όσοι επιλέγουν την ταφή των απορριμμάτων τους θα πληρώνουν περισσότερα. Η χώρα μας έχει ήδη πληρώσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χωματερές και από το 2020 θα πληρώνει πρόστιμα εάν δεν τα ανακυκλώνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *