Η πραγματική ιστορία πίσω από την «Μαύρη Παρασκευή»

Η πραγματική ιστορία πίσω από την «Μαύρη Παρασκευή»

Η πραγματική ιστορία πίσω από την «Μαύρη Παρασκευή»

Στις 24/09/1869 η βύθιση της τιμής του χρυσού ρίχνει τη Wall Street. Από τότε καθιερώθηκε η «Μαύρη Παρασκευή».

H μεγάλη πτώση της τιμής του χρυσού ήταν συνέπεια της προσπάθειας χειραγώγησης της αγοράς του χρυσού και η κατάπνιξή της από τον ίδιο τον πρόεδρο της Αμερικής.

Συγκεκριμένα, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Jay Gould και ο μεγιστάνας των σιδηροδρόμων James Fisk κατάφεραν να ελέγξουν την αγορά του χρυσού (cornering) και να ανεβάσουν την τιμή του εμπορεύματος.

Διαβάστε Επίσης  Τα Χριστούγεννα που οι Έλληνες στρατιώτες μοιράστηκαν το συσσίτιο τους με τους Ιταλούς αιχμαλώτους. Μετά όμως τραγούδησαν: «Στην Αθήνα τρώνε γάλους και στο μέτωπο Ιταλούς»

O σχεδιασμός της χειραγώγησής τους προέβλεπε στο να κρατάνε τον κρατικό χρυσό εκτός αγοράς χρησιμοποιώντας πολιτική επιρροή και δωροδοκία.

Όταν όμως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Οδυσσέας Γκραντ (Ulysses S. Grant) κατάλαβε τη χειραγώγηση της αγοράς, έδωσε εντολή να ριχθούν ποσότητες κρατικού χρυσού προς πώληση αξίας 4 εκατ. δολαρίων.

Η τιμή του χρυσού από την τιμή των 160 δολαρίων η ουγκιά που διαπραγματευόταν κατέρρευσε, στα 133 δολάρια. Η αγορά του χρυσού παρέσυρε σε μεγάλη υποχώρηση και το χρηματιστήριο.

Διαβάστε Επίσης  Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας.

Συγκεκριμένα, από τις 24/09 έως την 01/10/1869, το αμερικανικό χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 20%. Πολλές χρηματιστηριακές εταιρίες χρεοκόπησαν, ενώ οι αγρότες που αποτελούσαν το 50% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, υπέφεραν τα μέγιστα καθώς οι τιμές του σιταριού υποχώρησαν κατά 45% και του καλαμποκιού κατά 28%.

Γενικά, η οικονομία τραυματίστηκε σοβαρότατα για μήνες όπως και η δημοτικότητα του Προέδρου Γκραντ.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ «ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *