Συνταγή για το κρασί της καρδιάς

Το κρασί της καρδιάς

Tο κρασί της καρδιάς.. είναι μια αρχαία συνταγή κρασιού.. με θαυματουργές ιδιότητες..

Η σύνθεση για το κρασί της καρδιάς περιλαμβάνει..
Κόκκινο κρασί από βιολογική καλλιέργεια..
Ξύδι μπαλσάμικο που έχει υποστεί παλαίωση
Μέλι..
Μαιντανό…

Ας εξετάσουμε λοιπόν ένα ένα προσεκτικά τα συστατικά αυτά …

Bλέποντας προηγούμενο ποστ σχετικά με την (αμπελο)Vitis vinifera οπου εξετάζουμε τα φύλλα της κόκκινης αμπέλου και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ότι είναι πλούσια σε ανθοκυανοσίδες οι οποίες προστατευτικές για το αγγειακό σύστημα, καθώς ενισχύουν την αντοχή των αγγειακών τοιχωμάτων, μειώνουν τη διαπερατότητά τους και συμβάλλουν στην πρόληψη των συμφορητικών κινδύνων που οφείλονται στην κακή κυκλοφορία .

Το κόκκινο κρασί παράγωγο του καρπού της αμπέλου σε αντίθεση με άλλα κρασιά και αλκοολούχα ποτά, έχει ευεργετικές δράσεις για την καρδιά. αξιοσημείωτο δε ότι μόνο το κόκκινο κρασί έχει την προστατευτική αυτή δράση ενώ το άσπρο κρασί, το ροζέ και τα άλλα είδη αλκοόλ δεν έχουν τη δράση αυτή.

Συνεπώς η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μειώνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου που προκαλείται από την στένωση ή και απόφραξη των στεφανιαίων αγγείων της καρδίας από τις αθηρωματικές πλάκες.

Ο λόγος για τον οποίο το κόκκινο κρασί έχει τα αποτελέσματα αυτά, είναι διότι περιέχει τις πολυφαινόλες που είναι χαρακτηριστικές χρωστικές ουσίες που προέρχονται από τα σταφύλια.

Οι πολυφαινόλες είναι αντι-οξειδωτικές φυτοχημικές ενώσεις που βρίσκονται μέσα στη φλούδα και στα κουκούτσια των σταφυλιών. Όταν κατασκευάζεται κρασί από τα σταφύλια, η αλκοόλη που δημιουργείται από τη ζύμωση, διαλύει τις πολυφαινόλες που περιέχονται μέσα στη φλούδα και στα κουκούτσια των σταφυλιών.

Κόκκινο κρασί..

Οι πολυφενόλες δρουν καταστέλλοντας τη δράση μιας πρωτείνης στον οργανισμό που ονομάζεται endothelin-1

Η πρωτείνη αυτή έχει την ιδιότητα να προκαλεί συστολή των αγγείων και εμπλέκεται στη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας με εναποθέσεις λιπιδίων στο εσωτερικό των αρτηριών.

Από όλα τα κόκκινα κρασιά μια συγκεκριμένη ποικιλία, το Cabernet Sauvignon, έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα εναντίον της πρωτείνης endothelin-1.

Οι διάφορες πολυφαινόλες λοιπόν που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, έχουν συσχετισθεί με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου με διάφορους μηχανισμούς όπως η μείωση της επιδεκτικότητας της LDL σε οξειδώσεις, ή μείωση της συσσώρευσης αιμοπεταλίων , αλλά και η βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου η οποία παίζει μείζονα ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη της αθηρωματικής διαδικασίας και της στεφανιαίας νόσου γενικότερα.

Σε γενικές γραμμές οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού δρουν ανασταλτικά στη φλεγμονώδη διαδικασία κατά την έναρξη της αθηρωμάτωσης, αφού αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό και τη μετανάστευση των λείων μυϊκών κυττάρων. Επίσης, τόσο οι πολυφαινόλες όσο και το αλκοόλ αυξάνουν την αγγειοδιαστολή μέσω αύξησης του ΝΟ και άλλων αγγειοδιασταλτικών παραγόντων, ενώ έμμεσα, με τη βοήθεια του ΝΟ, δρουν ανασταλτικά και στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων.

Τέλος αλκοόλ και πολυφαινόλες δρουν ευεργετικά στη μείωση της διαδικασίας της πήξης και της παραγωγής θρόμβων και στην αύξηση της ινωδολυτικής διαδικασίας.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα συστατικά ενός πολύ διαδεδομένου ποτού δρουν σε πολλά σημεία της αθηρωματικής διαδικασίας και της αγγειακής λειτουργίας γενικότερα εξηγώντας με αυτό τον τρόπο για ποιο λόγο το κόκκινο κρασί θεωρείται τόσο ευεργετικό για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και γιατί από μεγάλη μερίδα των επιστημόνων πιστεύεται ότι ίσως υπερέχει έναντι των άλλων αλκοολούχων ποτών στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων.

Φυσικά πάντοτε θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι όλα αυτά ισχύουν κατά την καθημερινή μέτρια κατανάλωσή του και όχι με περιστασιακή, υπερβολική ενδεχομένως λήψη του. 2 ποτήρια ημερησίως για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες θεωρείται ιδανικό για τη βέλτιστη καρδιοπροστατευτική δράση που προσφέρει.

Επομένως το κόκκινο κρασί έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σε πολλά επίπεδα τη λειτουργία των αγγείων, τη διαδικασία της αθηρωμάτωσης και τη στεφανιαία νόσο, γεγονός που αναπτύσσει το ενδιαφέρον για περαιτέρω διερεύνηση των μηχανισμών με τους οποίους δρα στα αγγεία.

Το κόκκινο κρασί περιέχει υψηλές ποσότητες ρεσβερατρόλης όπως επίσης τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα φυστίκια και άλλα φυτά.

Η ρεσβερατρόλη είναι ένας τύπος πολυφαινόλης που ονομάζεται φυτοαλεξίνη. Είναι μια κατηγορία χημικών ενώσεων που ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τα φυτά από τις ασθένειες.

Η ρεσβερατρόλη, εκτός από την αντι-οξειδωτική της δράση, καταστέλλει και μεγάλο φάσμα καρκίνων, τουλάχιστο στο επίπεδο που μπορεί να ερευνηθεί σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι μειώνει τη φλεγμονή, μειώνει τη σύνθεση πρωτεϊνών (NF kappa B), που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού όταν αυτός δέχεται επίθεση. Η πρωτεΐνη NF kappa B εμπλέκεται στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και των μεταστάσεων.

Διαβάστε Επίσης  Αντιμετωπίστε τον πονοκέφαλο με φυσικούς τρόπους

Το κόκκινο κρασί δια μέσου της αντι-οξειδωτικής ουσίας ρεσβερατρόλης που περιέχει, μπορεί να προσφέρει προστασία στους νευρώνες του εγκεφάλου και να προφυλάσσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Είναι γνωστό ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, 1 έως 2 ποτήρια ημερησίως, έχει ευεργετικές δράσεις για την καρδία και το αγγειακό σύστημα. Παράλληλα μια σειρά από εργαστηριακά και επιδημιολογικά δεδομένα συσχετίζουν τη ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση στον εγκέφαλο της β αμυλοειδούς πρωτεΐνης που σχηματίζει γεροντικές πλάκες. Δημιουργείται μια φλεγμονώδης αντίδραση με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι νευρώνες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Συγκεκριμένα Η ρεσβερατρόλη, συμβάλλει στην αύξηση της δράσης της γλουταθειόνης εντός των κυττάρων. Η γλουταθειόνη είναι πρωτεΐνη που έχει σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των βλαβερών για τα κύτταρα οξειδωτικών ουσιών.

Το συμπέρασμα τους είναι ότι η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού, έχει προστατευτικό ρόλο για τους νευρώνες του εγκεφάλου.

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα προέκυψαν από εργαστηριακές έρευνες που έκαναν Ισπανοί γιατροί από τη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με ερευνητές οπου έβαλαν κάτω από συνθήκες εργαστηρίου, κύτταρα καρκίνου του προστάτη να αναπτυχθούν μαζί με κάθε μια από τις 5 διαφορετικές πολυφαινόλες που περιέχονται μέσα στο κόκκινο κρασί (gallic acid, tannic acid, morin, quercertin, rutin).

Επιπρόσθετα οι ουσίες αυτές του κόκκινου κρασιού, προκαλούν στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη το μηχανισμό της απόπτωσης. Το φαινόμενο της απόπτωσης είναι η φυσική οδός που ακολουθούν όλα τα κανονικά κύτταρα που τα οδηγεί στο θάνατο.

Η καταστολή του πολλαπλασιασμού των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη και ο μηχανισμός της απόπτωσης που προκαλεί το κόκκινο κρασί, οφείλονται σε 5 διαφορετικές φυσικές χημικές ουσίες που περιέχονται μέσα σε αυτό.

Τα αποτελέσματα τους ήσαν πολύ ενδεικτικά διότι οι ουσίες αυτές στο εργαστήριο, κατέστελλαν τον καρκίνο του προστάτη και προκαλούσαν την απόπτωση, δηλαδή το θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Η ιστορία στην διαδικασία της αμπελουργίας εικάζεται πως έχει τις ρίζες της στην αγροτική επανάσταση και τη μόνιμη εγκατάσταση πληθυσμών με σκοπό την καλλιέργεια, χρονολογείται δηλαδή γύρω στο 5000 π.Χ. Από τους πρώτους γνωστούς αμπελοκαλλιεργητές θεωρούνται οι αρχαίοι Πέρσες, οι Σημιτικοί λαοί και οι Ασσύριοι. Μεταγενέστερα οι γνώσεις αμπελουργίας και οινοποιίας μεταφέρθηκαν στους Αιγύπτιους, τους λαούς της Φοινίκης και τους πληθυσμούς της Μικρασίας και του Ελλαδικού χώρου.

Οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν το κρασί αναμειγνμύοντας το με νερό, σε αναλογία συνήθως 1:3 (ένα μέρος οίνου προς τρία μέρη νερού). Διέθεταν ειδικά σκεύη τόσο για την ανάμειξη (κρατήρες) όσο και για την ψύξη του. Η πόση κρασιού που δεν είχε αναμειχθεί με νερό (“άκρατος οίνος”) θεωρείτο βαρβαρότητα και συνηθιζόταν μόνο από αρρώστους ή κατά τη διάρκεια ταξιδιών ως τονωτικό. Διαδεδομένη ήταν ακόμα η κατανάλωση κρασιού με μέλι καθώς και η χρήση μυρωδικών ακόμα και με θάλασσα. Η προσθήκη αψίνθου στο κρασί ήταν επίσης γνωστή μέθοδος (αποδίδεται στον Ιπποκράτη και αναφέρεται ως “Ιπποκράτειος Οίνος”) όπως και η προσθήκη ρητίνης.

Με την ειδική προσθήκη των βοτάνων .. στο κρασί επιτυγχάνετο ένα είδος εκχυλίσματος βάμματος και εκτός από την πλούσια .. γεύση του.. είχε και πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες… από αυτές που προσφέρει σαν απλό κρασί..

Ιδιαίτερη αξία έχει τέλος και η διαδικασία ωρίμανσης του κρασιού. Θεωρείται γενικά πως ένα κρασί γίνεται καλύτερο όσο παλιώνει, ωστόσο διαφορετικά είδη κρασιού χαρακτηρίζονται και από διαφορετική διάρκεια ζωής. Επιπλέον ένα κρασί μπορεί να υποστεί και γήρανση, οπότε και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Κύρια επιδίωξη αποτελεί στην πράξη η αργή και ελεγχόμενη οξείδωση του κρασιού. Η διάρκεια της ωρίμανσης του ποικίλλει και συνήθως κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως λίγα χρόνια. Γενικά ελάχιστα κρασιά έχουν διάρκεια ζωής άνω των 50 ή 100 ετών, ενώ τα περισσότερα φθάνουν στην ποιοτική τους κορύφωση εντός μερικών χρόνων.

Ποικιλίες κρασιών που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο να να τα παλαιώσετε .. από 4 εως 10 χρόνια.. και αναλόγως με το μεράκι που διαθέτετε .. εως και 100 χρόνια…Barolo – Ιταλία

Beaujolais – Γαλλία

Διαβάστε Επίσης  Πολτός σκόρδου και τζίντζερ για την καταπολέμηση του καρκίνου

Bordeaux – Γαλλία

Burgundy – Γαλλία

Cabernet Sauvignon – Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Μολδαβία, Ελλάδα

Carmenere – Χιλή

Chianti – Ιταλία

Merlot – Γαλλία, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Χιλή, Ελλάδα

Pinot Noir – Γαλλία, Καλιφόρνια, Όρεγκον

Rioja – Ισπανία

Valpolicella – Ιταλία

Zinfandel – Καλιφόρνια

Μέλι

Tο μέλι αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, τη δεξτρόζη και τη λεβουλόζη καθώς και μεταλλικά άλατα, φυσικά χρωστικά υλικά, ένζυμα, βιταμίνες και κόκκους γύρης και εκτός από άριστη φυσική γλυκαντική ουσία έχει και θεραπευτικές ιδιότητες στα έλκη στομάχου, την αϋπνία, τους πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις κα. Επίσης αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και συνεπώς τη μυϊκή δύναμη.

Μία όμως ειδικότερη ανάλυση δείχνει ότι το μέλι αποτελείται από: υδατάνθρακες, οργανικά οξέα (18 στον αριθμό), πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία (όπως κάλιο, χλώριο,ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.λπ.), ένζυμα δηλαδή συμπλέγματα πρωτεϊνών που είναι η βάση της ζωής, βιταμίνες (όπως Β1, Β6, φολικό οξύ, C, D, Ε, παντοθενικό οξύ κ.λπ.), αρωματικές-χρωστικές ουσίες και άλλα.

Το μέλι δεν ευνοεί την ανάπτυξη κανενός παθογόνου οργανισμού και αυτό οφείλεται αφενός στο χαμηλό του pH και αφετέρου στην ύπαρξη του γλουκονικού οξέος. Η αντιβακτηριδιακή του δράση εκδηλώνεται μόνο όταν το μέλι αραιωθεί στο νερό. Ο μέγας Ιπποκράτης συνιστούσε διάλυμα του μελιού σε νερό για το δυνατό βήχα και τις προσβολές του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Μαιντανός

O μαιντανός περιέχει βιταμίνες Α και C, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, φώσφορο. Είναι ισχυρό διουρητικό κατάλληλο για τη θεραπεία λοιμώξεων και των πετρών του ουροποιητικού συστήματος και ηρεμιστικό. Συνιστάται για την αναιμία, την αρθρίτιδα, την κακοσμία της αναπνοής, τους ρευματισμούς και την πέψη, εχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία με μία ήπια διουρητική δράση, “καθαρίζοντας” το αίμα. Ο νωπός χυμός του μαϊντανού κάνει καλό στον πυρετό, το βήχα, τη γρίππη καθώς και σε όλες τις πνευμονικές παθήσεις. Το αφέψημά του έχει αντίστοιχες ιδιότητες και παράλληλα βοηθάει την καλή κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζει την πίεση. Ηρεμεί επίσης το στομάχι και κάνει καλό σε ναυτία και “στομαχικό ίλιγγο”. Θεωρείται δε ότι τον χρησιμοποίησαν οι μάγισσες σας ένα από τα υλικά για την παρασκευή του μαγικού φίλτρου.

Η συνταγή για το κρασί της καρδιάς

Το κρασί της καρδιάς..λοιπόν είναι παλαιωμένο κόκκινο κρασί με προσθήκη από μέλι μαιντανό…και ξύδι Από τα κείμενα του Θεόφραστου, τα οποία περιέχουν πληροφορίες όχι μόνο γύρω από τους τρόπους καλλιέργειας της αμπέλου και για την παλαίωση του κρασιού όπως και προσθήκες των βοτάνων ..αλλά και πλήθος αλλων πληροφοριών.. για την κατασκευή κρασιών… από άλλες πηγές.. εχουμε και μία γραπτή αναφορά για το συγκεκριμένο ελιξίριο από τη μυστικίστρια μητέρα Χ. Β. Μπίνγκεν τον 10 αιώνα ΜΧ οπου έβλεπε οράματα με περιγραφές των ασθενειών.. αλλά και τις περιγραφές των θεραπειών τους..

Βασική πρoϋπόθεση λοιπόν για να φτιάξετε το κρασί της καρδιάς.. είναι να βρείτε ένα Λίτρο καλό κόκκινο κρασί Cabernet Sauvignon ή Merlot ή ένα καλό κόκκινο βιολογικό κρασί .. αν το κρασί εχει παλαιωθεί ακόμα καλύτερα.. ) 300 γραμμάρια μελί.. αγνό και 10 βλαστούς μαζί με τα φυλλαράκια τους μαιντανό.. και 2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικο ξύδι αρίστης ποιότητας.. που εχει υποστεί παλαίωση…

Χτυπήστε τον μαιντανό σε ένα γουδί.. αφού τον ψιλοκόψετε..και ρίξτε μέσα 2 κουταλιές της σούπας βαλσαμικο ξύδι.. χτυπήστε απαλά..αφήστε το μίγμα.. μερικές ώρες..Ρίχτε το κρασί μαζί με τον μαιντανό και το ξύδι…σε ένα σκεύος αρκετά βαθύ και σε πολύ μα πάρα πολύ χαμηλή φωτιά να αρχίσει να σιγοβράζει για 10 λεπτά περίπου..Αφήνετε να κρυώσει λίγο.. και αμέσως ρίχνετε τα 300 γρμ.. μέλι.. ξαναβάζετε στη φωτιά πάρα πολύ αργά ώστε να αρχίσει να βράζει.. και αφήνετε 5 λεπτά..

Αρκετά ζεστό όπως είναι.. το σουρώνουμε και το τοποθετούμε σε μια πάρα πολύ καλά αποστειρωμένη με καθαρό αλκοόλ φιάλη. Αποστειρωμένος θα πρέπει να είναι και ο φελλός.

Ζεστό όπως είναι.. το εμφιαλώνουμε.. και το αφήνουμε όρθιο.. για μερικές εβδομάδες..

To “κρασί της καρδιάς“ θα πρέπει να πίνεται σε μικρές ποσότητες.. 2-3 κουταλιές της σούπας.. ημερησίως…

Τα αποτελέσματα.. θα τα κρίνετε μόνοι σας… μιας και οι ευεργετικές δυνατότητες του κρασιού δεν σταματούν στην καρδιά.. αλλά και στο καρκίνο του προστάτη.. οπως και στη νόσο Αλτσχάιμερ…

Καλή σας επιτυχία

by Allzaro

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *