Εάν θέλετε να αδυνατίσετε τότε… κόψτε το κάπνισμα

Εάν θέλετε να αδυνατίσετε τότε… κόψτε το κάπνισμα

Μέχρι τώρα πιστεύαμε πως η νικοτίνη ενεργοποιεί ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) στην
περιοχή του υποθάλαμου, που «λένε» στον οργανισμό πότε έχει φάει αρκετά. Η νικοτίνη «πυροδοτεί» αυτό το εγκεφαλικό σήμα κορεσμού.

Έτσι λοιπόν, η επικρατέστερη άποψη ήταν πως οι καπνιστές ελέγχουν την όρεξή τους με το κάπνισμα και δεν επιχειρούσαν καμία προσπάθεια να το κόψουν για να μην πάρουν κιλά.

Νέα έρευνα που έγινε σε νεαρές γυναίκες όμως, δείχνει πως όχι μόνο δεν ισχύει αυτή η θεωρία αλλά οι καπνιστές και μάλιστα οι καπνίστριες,  παχαίνουν περισσότερο απ’ όσο οι μη καπνίστριες! Έτσι, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν και το Ίδρυμα Έρευνας του Όρεγκον (ORI) αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα, σε 398 νεαρές φοιτήτριες (η μέση ηλικία τους ήταν τα 18,4 χρόνια) του πανεπιστήμιου.

Διαβάστε Επίσης  Κι όμως με την βοήθεια των σνακ... καις λίπος

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας δρα Έρικ Στάις, κατέγραψαν το σωματικό βάρος των εθελοντριών τους κατά την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια τέσσερις ακόμα φορές έως ότου συμπληρωθούν δύο χρόνια παρακολούθησης.

Για να καταλήξουν σε κάποια έγκυρα πορίσματα οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλες τις πιθανές παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος, όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία των γονέων. Στο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι το κάπνισμα από μόνο του συνοδευόταν από μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους. Η μέση τιμή αυτής της αύξησης ήταν 2,9 κιλά έναντι 0,9 κιλών που κατά μέσον όρο πήραν οι φοιτήτριες που δεν κάπνιζαν. Παρατηρήθηκε επίσης, μέση αύξηση 4,8 κιλών στις 13 φοιτήτριες οι οποίες κάπνιζαν κατά την έναρξη της μελέτης αλλά στην πορεία το έκοψαν.

Διαβάστε Επίσης  Μαϊντανός – Για Χάσιμο Πόντων Στους Γλουτούς

Τα αποτελέσματα αυτά της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Appetite» καταρρίπτουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το τσιγάρο θέτει υπό έλεγχο το σωματικό βάρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *