Δίπλες

Δίπλες, αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας το προσφέρουν και γλυκό γάμου.

Είναι πολύ εύκολη συνταγή και ιδιαίτερη. Με μπόλικο μέλι και καρύδια θα γίνει σίγουρα ένα από τα αγαπημένα σας γλυκά.

Δίπλες
Προετοιμασία
15 λεπτά
Εκτέλεση
5 λεπτά

Μερίδες: 15

Υλικά

5 αυγά
2 κ.γλ. βανίλια σε σκόνη
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
3 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
καρυδόψιχα ψιλοκομμένη για το πασπάλισμα
500 γρ. μέλι θυμαρίσιο
1 φλιτζ. νερό
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Με μίξερ χειρός, στη μεσαία ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια και το αλάτι μέχρι να σχηματιστούν κορυφές που να στέκονται, για περίπου 1,5 λεπτό. Σε άλλο μπολ, με το μίξερ χειρός χτυπάμε τους κρόκους και την βανίλια για 5 λεπτά, να ασπρίσουν καλά και να μην μυρίζουν. Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα. Χτυπάμε για 5 λεπτά να αφρατέψει καλά το μείγμα. Απαλά προσθέτουμε τα 2/3 από το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Λαδώνουμε τα χέρια και προσθέτοντας λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνουμε με τα χέρα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά. Σε αλευρωμένη λαμαρίνα, ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη πολύ λεπτό φύλλο.

Διαβάστε Επίσης  Λαχανοντολμάδες από τον Άκη Πετρετζίκη

Κατόπιν το κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια 20×15 εκατοστά περίπου. Κάθε κομμάτι που κόβουμε το αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να ετοιμάσουμε όλες τις δίπλες. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι. Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες.

Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια μετά από 30 δευτερόλεπτα με την βοήθεια δύο πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος της κατσαρόλας διπλώνοντας τες. Τις αφήνουμε στο λάδι να ροδίσουν. Αποσύρουμε από την φωτιά και τις τοποθετούμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.

Διαβάστε Επίσης  Συκώτι μοσχαρίσιο λεμονάτο

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βράζουμε το νερό μαζί με το μέλι για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο, έτσι ώστε να βουτήξουμε τις κρύες δίπλες. Τις μελώνουμε στο ζεστό σιρόπι με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας και τις πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα. Εναλλακτικά, τις περιχύνουμε με μπόλικο μέλι και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα και κανέλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *