Κοινωνικό Μέρισμα έως 877 ευρώ – Δικαιούχοι και κριτήρια

Κοινωνικό Μέρισμα έως 877 ευρώ

Το φετινό υπερπλεόνασμα εκτιμάται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό το 30% θα διατηρηθεί ως αποθεματικό ασφαλείας για το 2019 έτσι, θα απομείνουν 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για κοινωνικό μέρισμα, 90 εκατ. ευρώ για την καταβολή αναδρομικών στους ιατρούς του ΕΣΥ και 60 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης.

Αυτό σημαίνει πως το εφετινό κοινωνικό μέρισμα θα ανέρχεται στην καλύτερη των περιπτώσεων στο 65% του περυσινού, το οποίο είχε διαμορφωθεί στα 720 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στην τελική ευθεία βρίσκονται άλλωστε οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς και για την εφαρμογή των αντιμέτρων που έχουν εξαγγελθεί.

Διαβάστε Επίσης  Μεγάλη φωτιά στον Αποκόρωνα κοντά σε σπίτια

Το πρώτο σενάριο προβλέπει πως θα υιοθετηθούν τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα ωφεληθεί ο ίδιος αριθμός δικαιούχων, ήτοι 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά με μικρότερα ποσά. Πέρυσι το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Το δε μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ. Εάν υιοθετηθεί η ίδια λογική, τότε θα υπάρξει μια μείωση των προαναφερομένων μερισμάτων κατά 65%. Έτσι, το μέρισμα θα διανεμηθεί ξανά σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά θα κυμαίνεται από 162 έως 877 ευρώ.

Αν και οι τελικές αποφάσεις για το ποσό θα ληφθούν μέσα στον Νοέμβριο, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν ετοιμάσει σενάρια, καθώς οι σημερινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ. Το βασικό σενάριο που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με τη διατήρηση μέρους των περσινών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με τον ωφελούμενο αριθμό δικαιούχων να φτάνει τα 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Διαβάστε Επίσης  Εκλογές 2023: Πόσες ημέρες δικαιούστε εκλογική άδεια

topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *