Τι πρέπει να προσέχετε με τις δίαιτες του χειμώνα

 

Αν είστε επιρρεπείς στις εποχιακές ιώσεις, πρέπει να αποφεύγετε τις αυστηρές δίαιτες… τις περιόδους που βρίσκονται σε έξαρση.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση αμερικανών ερευνητών, όσοι κάνουν αυστηρές δίαιτες αυτή την εποχή του χρόνου, διαταράσσουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τους ιούς της γρίπης.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι όσα ακολουθούσαν μια διατροφή με περιορισμένες θερμίδες, δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις σε σύγκριση με άλλα ζώα, τα οποία τρέφονταν φυσιολογικά.

Το εύρημα καταρρίπτει επίσης την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι όταν είναι κανείς άρρωστος δεν πρέπει να τρώει. Αντιθέτως, πρέπει να τρέφεται καλά, ώστε να έχει δυνάμεις ο οργανισμός του.
Ακόμα και όταν οι επιστήμονες τάιζαν τα ζώα με επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών και το μόνο που παρέμενε μειωμένο ήταν οι θερμίδες, εξακολουθούσαν να είναι ευάλωτα στις λοιμώξεις.

Και αυτό, διότι ο οργανισμός τους αδυνατούσε να παράξει τις ποσότητες των κυττάρων που απαιτούνται για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Επιπλέον, τα ποντίκια που έτρωγαν λίγες θερμίδες (το περίπου 40% των θερμίδων που δίνονταν στα ζώα τα οποία τρέφονταν φυσιολογικά) χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν από τις λοιμώξεις, έχαναν περισσότερο βάρος όταν ήταν άρρωστα και παρουσίαζαν διάφορα συμπτώματα κακής υγείας.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «για να μπορέσει ο οργανισμός να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τους ιούς και να αναρρώσει, δίχως σοβαρές συνέπειες, πρέπει να τροφοδοτείται με καλής ποιότητας, αλλά και άφθονη τροφή», σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ελίζαμπεθ Γκάρντνερ, καθηγήτρια Διατροφικής Ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Διαβάστε Επίσης  Γιαούρτι και μάσκα βρώμης

 

Η δρ Γκάρντνερ συνιστά να αποφεύγονται απ’ όλους οι δίαιτες έως ότου περάσει ο χειμώνας – ακόμα κι από όσους έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. «Το εμβόλιο παρέχει προστασία έναντι συγκεκριμένων στελεχών των ιών της γρίπης και εάν εκτεθεί κανείς σε κάποιο άλλο στέλεχος, είναι πιθανό να αρρωστήσει», εξήγησε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *