Γιατί κάνουμε σεξ;

Γιατί κάνουμε σεξ;

 Σύμφωνα με μία έρευνα φοιτητών, υπάρχουν 237 διαφορετικοί λόγοι για να κάνουμε σεξ!

Μία παλαιότερη ανασκόπηση μελετών για τα κίνητρα της σεξουαλικής συνεύρεσης έδειξε ότι πλέον υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι από ό,τι παλαιότερα. Και το κάνουμε πιο συχνά και πιο πολύ. Πρόκειται για μια έντονη αντίθεση από το ιστορικό υποθέσεων, οι οποίες τείνουν να αναφέρουν μόνο τρία σεξουαλικά κίνητρα: αναπαραγωγή, απόλαυση ή έρωτας!

Σήμερα, η σεξουαλική συμπεριφορά φαίνεται να συμπεριλαμβάνει πολλές διαφορετικές ψυχολογικές, κοινωνικές, πολιτιστικές ακόμη και θρησκευτικές έννοιες. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει μόνο ένας και βασικός λόγος που οι άνθρωποι αναζητούν το σεξ: η ανάγκη για σεξ.
Πολλοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι είμαστε προγραμματισμένοι να κάνουμε σεξ. Αν ζητήσεις από τον άνθρωπο να μην κάνει σεξ, είναι σαν να του ζητάς να μη φάει. Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος προς αυτήν τη συμπεριφορά. Η ιδέα ότι οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι για το σεξ αντανακλά μια εξελικτική προοπτική: η επιθυμία για σεξουαλικές σχέσεις προωθεί την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.
Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η επιθυμία για σεξ είναι «προγραμματισμένη» προκειμένου να προωθηθεί η επιβίωση των ειδών.
Οι κοινωνιολόγοι εστιάζουν στους πολιτιστικούς και προσωπικούς λόγους για τους οποίους οι άνθρωπου επιδιώκουν (ή αποφεύγουν) το σεξ.

Ποιο είναι το κίνητρό σας; Γιατί ζητάτε σεξ; Τα κίνητρα γενικά εμπίπτουν στις παρακάτω κύριες κατηγορίες, σύμφωνα με τους ψυχολόγους στο Austin, οι οποίοι μελέτησαν τη σεξουαλική συμπεριφορά και τις εμπειρίες σε πάνω από 1.500 φοιτητές.

Φυσικοί λόγοι: ευχαρίστηση, ανακούφιση από το στρες, άσκηση, σεξουαλική περιέργεια ή έλξη σε ένα πρόσωπο.
Ιδιοτέλεια: αναπαραγωγή, βελτίωση κοινωνικής θέσης (π.χ. δημοσιότητα) ή εκδίκηση. Συναισθηματικοί λόγοι: αγάπη, δέσμευση και ευγνωμοσύνη.
Ανασφάλεια: Για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, για να μην απιστήσει ο σύντροφος, λόγω της αίσθησης του «καθήκοντος» ή λόγω πίεσης από τον/τη σύντροφο
Η κατανόηση τού γιατί οι άνθρωποι αναζητούν το σεξ δεν είναι πάντα μια απλή υπόθεση. Στις περισσότερες μελέτες συμμετέχουν φοιτητές, με αποτέλεσμα να μην έχουν «προλάβει» να δεσμευτούν σε μακροχρόνιες σχέσεις και να βρίσκονται στη διαδικασία της ανακάλυψης της σεξουαλικότητάς τους.
Οι απαντήσεις τους στο «γιατί κάνετε σεξ» είναι συχνά σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες με την εικόνα του εαυτού τους και τις κοινωνικές τους σχέσεις, κάτι που μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.
Ωστόσο, η κατανόηση αυτών των διαφορών ως προς τα κίνητρα είναι πολύ σημαντική. Μας βοηθά να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στη σεξουαλική ζωή και πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σεξουαλικές διαταραχές. Μια τέτοια γνώση μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού.
Διαβάστε Επίσης  Και πότε κινδυνεύει να γίνει νοσηρή; Ποια είναι τα κριτήρια μιας υγιούς ερωτικής σχέσης;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *