Κοινωνικό μέρισμα: Μέχρι 900 ευρώ φέτος σε εκατομμύρια δικαιούχους

 

Κοινωνικό μέρισμα

Τα παζάρια με την τρόικα και τα σενάρια για τη διανομή του

 

Μέχρι 900 ευρώ  θα δοθούν φέτος σε συγκεκριμένους δικαιούχους ως κοινωνικό μέρισμα, στο σενάριο που κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την τελική πρόταση προς τους θεσμούς, με το βλέμμα στραμμένο στο   Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, όπου είναι πιθανό να δοθεί η τελική έγκριση.

Στην περίπτωση που δώσει το πράσινο φως η τρόικα, θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι παροχές με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος από το υπερπλέονασμα.

Το υπερπλεόνασμα  του 2018 εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ. περίπου και από αυτά το 30% θα διατηρηθεί ως αποθεματικό ασφαλείας για το 2019, όπως απαιτούν οι θεσμοί.

Διαβάστε Επίσης  ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ: Ο Αλή νεκρός.

Από τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ, τα 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για κοινωνικό μέρισμα, τα 90 εκατ. ευρώ για  καταβολή αναδρομικών στους ιατρούς του ΕΣΥ και 60 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο φέτος αναμένεται να  είναι αυξημένο.

Για τα 450 εκατ. ευρώ τα πιθανότερα σενάρια για τη διανομή τους είναι δύο:

-Να ισχύσουν τα περσινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (ανώτατο εισόδημα 27.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ) και να δοθεί κοινωνικό μέρισμα σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με μικρότερα όμως ποσά για τους δικαιούχους. Στην περίπτωση αυτοί οι δικαιούχοι θα λάβουν από 162 έως 900 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης  Αυστηροί έλεγχοι από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης εν όψει Πάσχα

– Να ενισχυθούν περισσότερο φέτος συγκεκριμένες μόνο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύ χαμηλά εισοδήματα κλπ).

Λόγω όμως του ότι το 2019 θα είναι σε κάθε περίπτωση χρονιά εκλογών, αρκετοί είναι όσοι «στοιχηματίζουν» ήδη θα επιλεγεί το πρώτο σενάριο, βάσει του οποίου το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων. Ό,τι και να επιλεγεί πάντως οι άνεργοι και τα χαμηλά εισοδήματα εξυπακούεται (καθώς βρίσκονται μέσα στα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια) ότι θα εισπράξουν κοινωνικό μέρισμα και αυτό που μένει να προσδιορισθεί επακριβώς είναι το ύψος του.

 

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσω της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας (www. koinonikomerisma.gr), και τα ποσά αναμένεται να δοθούν  στους δικαιούχους  λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *